Warning: file_get_contents(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153

Warning: file_get_contents(): Failed to enable crypto in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153

Warning: file_get_contents(https://www.njoftime.net/service/xml-last-ads/): failed to open stream: operation failed in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153
Një fetë bukë ka njësoj kripë sa dhe një qese patatina, rreziku që na kanoset
English

Një fetë bukë ka njësoj kripë sa dhe një qese patatina, rreziku që na kanoset

Tiranë, 25 Dhjetor 2011, NOA/ Arlinda Koçi –Studimet kanë zbuluar se një fetë buke përmban sasi të njëjta kripe me një qese patatina. Dhe tani, blerësit janë në errësirë, pasi jo të gjithë furrtarët i kanë pajisur bukët që tregtojnë me etiketat përkatëse, të cilat tregojnë përmbajtjen e kripërave.

Qytetarët janë duke marrë një sasi kripe tepër të lartë ditore, duke konsumuar kështu mesatarisht 8.6 gramë kripë, rreth 43 për qind më shumë se masa e rekomanduar, e cila konsiston të jetë jo më shumë se 6 gramë.

Mjekët thonë se kjo krijon rrezik në shfaqjen e tensionit të lartë, në goditje dhe vdekje të parakohshme, raporton agjencia e lajmeve NOA.al. Ky studim i niveleve të kripës është kryer nga grupi Consensus Action on Salt and Health, i cili është duke bërë thirrje për etiketimin e ndershëm dhe një ndryshim në recetat e përgatitjeve.

Studimi zbuloi se më shumë se 28 për qind e bukëve, përmbajnë njësoj ose dy herë më shumë kripë se sa 0. 5 gramë, e cila është sasia standarde, e cila duhet të ndodhet në patatinat 34.5 gramëshe.

U vu re se niveli i kripës për 100 gramë, u njehsuan me dy feta të trasha buke.

Victoria Taylor, dietologe e lartë në British Heart Foundation, u shpreh:

“Ushqimi i kripur duhet të jetë domosdoshmërish ushqim jo shumë i përdorshëm. Është njoftuar se disa prodhues janë duke punuar drejt synimeve për reduktimin e kripës, por ne kemi nevojë për më shumë veprim për të ulur përmbajtjen e saj në bukë dhe të sigurohemi që shitësit të ofrojnë etiketat me përmbajtësit e kripës, për të ndihmuar konsumatorët”.

Edhe në Shqipëri, asnjë njësi shitjeje buke, dyqane apo markete, nuk publikojnë kurrë të dhënat e përbërjes që ka buka dhe sasia e kripës që gjendet në to. Por fakt është se tejkalimi i nivelit të kripës dëmton seriozisht shëndetin tonë.

a.k/r.b/NOA

KOMENTE