English

Del "lista e zezë" e këngëtarëve të ndaluar nga diktatura argjentinase në ‘70

Buenos-Ajres, 8 gusht, NOA - Midis këngëtarëve censuruar nga regjimi diktatorial që u ngrit në pushtet në Argjentinë në vitin 1976, gjenden emra të njohur të muzikës botërore si italianët Luçio Batisti, Gino Paoli apo Nikola di Bari, krahas emrave të tjerë që ishin idhujt e atyre viteve si John Lennon, Eric Clapton, Pink Floyd, Queen, Roberto Carlos dhe Astor Piazzolla.

Këngë të njohura që janë censuruar ka qenë përshembull "E penso a te" e Battisti-Mogol, "Mia" e Nikola di Barit, versionin italisht të "Gruaja I love 'Sung nga Gino Paoli dhe shkruar nga Joan Manuel Serrat etj.

Por në të ashtuquajturën "listë të zezë" gjenden edhe emra si Joan Baez, Rod Stjuart, Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Victor Jara.

Por në mesin e saj përfunduan jo vetëm këngëtarët rock, por edhe shumë artistë të folklorit dhe ritme të tjera lokale.

Mes viteve 1978 dhe 1983, komisioni përgjegjës për censurë, i kontrolluar nga forcat e armatosura të Argjentinës deklaroi se "këto nuk janë këngë që konsiderohen të përshtatshme për shërbimet e radio-difuzion". Ishin plot 200 të tilla.

n.e/NOA

KOMENTE