English

Studimi: Pirja e duhanit dhe alkoolit të pakëson rreth 10-15 vjet të jetës tënde

Londër, 19 shtator, NOA - Se pirja e duhanit, hipertensioni dhe kolesteroli i lartë janë një rrezik për shëndetin dhe janë kryesisht përgjegjës për vdekjen e njerëzve, ky fakt është i njohur mirë.

Por tani mjekët kanë vlerësuar për herë të parë dallimin midis jetëgjatësisë së atyre që jetojnë në mënyrë të shëndetshme dhe nuk pijnë as duhan e as alkool. Â Faktet kanë dalë nga një studim i botuar në British Medical Journal, sipas të cilëve individë meshkuj që nuk heqin dorë nga zakoni cigare dhe nuk tregojnë kujdes për të ngrënin e tyre, duke përfshirë këtu edhe alkoolin, rrezikojnë 10-15 vjet të ekzistencës së tyre.

Të dhënat tregojnë në fakt se një grup i moshës madhore, personat e të cilit i kishin të tre faktorët e rrezikut kanë jetuar mesatarisht 23 vjet, ndërsa jo-kolegët e duhanit, jo me hipertension dhe kolesterolit kanë qenë duke festuar ditëlindjen e 83 të jetës së tyre.

Për më tepër, në prani të faktorëve shtesë si obeziteti dhe diabeti, jetëgjatësia e subjekteve në grupin e parë kanë provuar të jenë edhe më të shkurtër, duke rënë me 20 vjet.

n.e/NOA

Â

KOMENTE