English

Ministri Prifti reagon ndaj tryezës së PS-së për energjinë elektrike

Nga Rajmonda Lajthia

Tiranë, 12 nëntor NOA - Ministri i Energjetikës Dritan Prifti ka reaguar lidhur me tryezën e energjisë që organizoi partia socialiste, e cila ka konsideruar të dështuar furnizimin me energji të vendit.

Prifti vlerësoi se z. Rama nuk ka informacion apo ekspertë pranë vetes për të marrë informacionin e duhur lidhur me këtë çështje, ndërkohë që për rritjen e çmimit të energjisë apo për uljen e tij, ministri u shpreh se do të jetë ERE, institucioni i pavarur që do të vendosë nëse do të rritet dhe sa do të rritet çmimi i energjisë elektrike.

Sipas tij në buxhetin e shtetit për vitin 2010 janë parashikuar 2 miliardë lekë për të subvencionuar familjet në nevojë nga rritja e çmimit.

Prifti u shpreh se lidhur me proçesin e privatizimit të kompanisë OSSH ka qenë edhe vetë kritik më parë për shkak të mungesës së informacionit, por tashmë që ai zotëron të gjithë informacionin e nevojshëm, Z. Prifti e vlerëson këtë privatizim si më të suksesshmin të qeverisë Shqiptare.

Kompania çeke CEZ e cila bleu OSSH-në, është një kompani prestigjioze. Këtë kontratë privatizimi e kanë mbështetur edhe institucione ndërkombëtare si BB, qeveria amerikane nëpërmjet USAID dhe IFC:- theksoi ai.

Menaxhimi i mirë i kësaj kompanie, solli si rezultat uljen e humbjeve me rreth 3 % në rrjet, ndërkohë që është rritur ndjeshëm edhe vlera e arkëtimeve - vlerësoi z.Prifti.

Ministri sqaroi se CEZ ka kryer rreth 60 milionë euro investime në të gjithë vendin, investim ky që ka një pritshmëri tre vjeçare për kthimin e investimit, ndërkohë që ky privatizim përveç se ka bërë të mundur eliminimin e një shpenzimi shtetëror rreth 60 milionë euro, ka krijuar edhe një fitim vjetor afërsisht 30-40 milionë euro.

Gjithashtu importi i energjisë elektrike sot realizohet nga kompania CEZ, e cila importon rreth 2.5 milionë kWh energji elektrike në bazë të kontratës së nënshkruar për furnizimin e konsumatoreve shqiptare, si edhe deri në fund të vitit 2010 gjithë konsumatorët shqiptarë do të pajisen me matës.

r.l/e.l/NOA

Â

KOMENTE