English

Raporti i OKB: Trafiku i njerëzve në Evropë, fitimi i paligjshëm 2.5 miliardë euro/vit

Uashington, 29 Qershor, NOA – Mbi 2.5 miliardë euro në vit është fitimi i trafikantëve nga trafikimi i qënieve njerëzore në Evropë, si një bizneset më fitimprurës të paligjshme.

Kjo shifër konfirmohet në një raport të fundit të lëshuar nga zyra e Kombeve të Bashkuara mbi Drogën dhe Krimin (UNODC), që tregon se ajo përfitohet nëpërmjet shfrytëzimit seksual dhe punës së detyruar së viktimave të trafikut.

Janë mëse 140.000 të tilla të bllokuara për vit në këtë cikël vicioz të dhunës, abuzimit dhe degradimit njerëzor në të gjithë Evropën, me asnjë shenjë e qartë të rënies së numrit të tyre.

"Evropianët besojnë se skllavëria ishte shfuqizuar shekuj më parë. Por skllevërit janë në mesin tonë. Ne duhet të bëjmë më shumë për të reduktuar kërkesën për t’i bërë njerëzit produkte të shfrytëzimit", thuhet në raport.

Duke shtuar se 84% e viktimave në Evropë janë trafikuar për shfrytëzim seksual dhe 1-7 punëtorët e seksit në Evropë mund të jenë të robëruar në prostitucion përmes trafikimit. Shumica dërrmuese e viktimave janë në përgjithësi gratë e reja që i janë nënshtruar përdhunimit, dhunës ose kërcënimit të dhunës, të droguar, të burgosur etj.

Raporti përfundon duke thënë se në Evropë mbi gjysma e viktimave vijnë nga Ballkani dhe nga vendet e ish-Bashkimin Sovjetik 19 përqind e tyre, ndërsa 13 përqind janë me origjinë në Amerikën e Jugut, 5 përqind nga Afrika dhe 3 përqind nga Azia Lindore. Edhe pse viktimat e trafikut nga Europa Lindore, priren të jenë të gjenden anembanë Evropës, ato nga Amerika e Jugut kanë tendencë të jetë e përqendruar në disa vende evropiane.

n.e/NOA

KOMENTE