English

“Kuajt e Suiftit”, ekspozita e Moikom Zeqos në galerinë “Zenit”

Tiranë, 16 shtator, NOA/Milena Selimi - Në galerinë “Zenit” është hapur ekspozita e arkeologut, historianit, studiuesit, Moikom Zeqo.

“Kuajt e Suiftit” është grishja e radhës për artistin që sjell 63 piktura në ambientet e kësaj galerie, e cila do të qëndrojë e hapur për publikun deri më datën 21 shtator.

Pikturat na përballin me ciklet e kuajve, të nudove, ciklet mitologjike dhe portretet e shkrimtarëve.

Zeqo e ka quajtur kështu ekspozitën jo vetëm se numri më i madh i pikturave i takojnë këtij cikli, por edhe pse koncepti që i ka krijuar bazohet në motivin e kuajve, grishje e autorit Xhonatan Suift nga libri “Udhëtimet e Guliverit”.

Është një vepër që ai e vlerëson një nga "më emblematiket e njerëzimit, e shkruar nga një shkrimtar gjenial dhe i papërsëritshëm".

I njohur si poet dhe prozator, subjektet e tij janë tregime të shpirtit, përrallore, ekzistenciale dhe mistike. Sigurisht, proza e tij është një prozë që nuk ngjan me prozat e kolegëve prozatorë, është një prozë e ngjashme me vetveten.

Kështu prezantohet edhe në pikturë, ku Zeqo i rrotullon botët dhe ngjarjet në një vërtitje impresionuese, duke na treguar se ai e njeh sekretin e universalitetit të subjekteve.

m.s/n.e/NOA

KOMENTE