English

Forcat e Armatosura raportojnë mbi situatën në Shkodër, ja puna e kryer prej tyre

Shkodër, 03 tetor 2010 - Veprimtaria e Forcave të Armatosura të Republikës, pjesëmarrëse në operacion, për Emergjencat Civile në Prefekturen e Shkodrës, ka qenë orët e fundit intensive, duke qenë në bashkëpunim të ngushtë me strukturat vendore dhe ato të Rendit.

Ata kanë vazhduar të japin ndihmesën e tyre edhe gjatë ditës së sotme në situatën e emergjencave civile në Prefekturën Shkodër.

Ministri i Mbrojtjes, z. Arben Imami, SHSHP, Gjneral Major, Maksim Malaj, Kundëradmiral, Kristaq Gervenji, zëvendësministri i Mbrojtjes, z. Ekrem Spahiu por edhe ushtarakë të tjerë të lartë, të dislokuar në zonë, kanë ndjekur nga afër të gjithë operacionet për shpërndarjen e furnizimeve ushqimore, evakuimit të njerëzve, gjësë së gjallë, transportin e të sëmurëve, por edhe në drejtim të përforcimit të argjinaturave dhe stacioneve të pompave. Vlen të theksohet se pavarësisht kushteve të vështira atmosferike, u kryen gjithsej 53 misione në ajër.

Bashkëpunimi më Komitetin e Emergjencave Civile dhe me Autoritetet Vendore te Qarkut Shkoder, ka qenë në parametrat maksimalë. Aktiviteti në ditën e sotme, është përqendruar më shumë në Bashkinë Shkodër dhe komunat Dajc, Bushat, Velipojë.

Ne realizimin e Operacionit janë aktivizuar gjithsej:

Forca gjithsej: 625 vete.

Mjete gjithsej:

96 mjete transporti, 12 mjete të rënda (8 Astra, 2 fadroma, 2 Tatra,) 24 motobarka dhe barka (10 motobarka dhe 14 varka), 2 skafe dhe 3 ambulanca.

3 Qendra mobile për mbështetje me komunikim të operacionit.

Vetëm gjatë ditës së sotme (03.12.2010), nga FA jane aktivizuar ne operacion: 445 vete, 71 mjete transporti, astra 8 cope, fadroma 2, motobarka 13 dhe 9 varka, ndërkohë që pjesa tjetër ka qenë në gjendje gatishmërie të plotë.

Gjeneral Brigade Viktor Bërdo mori komandën e drejtimit operacional.

Ne baze te urdhrit te MM-se u be ndarja e zonave te pergjegjesise me nje grup gjeneralësh dhe kolonelësh për çdo komunë dhe bashkinë Shkodër.

Në Bashkinë Shkodër:

bkMotorizuar:

Me një personel prej 53 vetësh dhe 5 mjete transporti, jane transportuar 900 pako ushqimore dhe 800 bidonë ujë nga uzina e telit per ne stadium si dhe kane ngarkuar 25 ton ndihma per ne Gjader.

Ne oren 15.50, u krye transporti i nje grupi studentesh Malazeze nga Shkodra ne drejtim te Muriqanit.

Ka transportuar ne komunen Guri i Zi 5 ton fasule, 5 ton konserva dhe 400 çarçafe.

bk Komando

Me 25 vete dhe 4 mjete kane transportuar 25 ton uje, 6 ton ushqime. Kane evakuar 50 vete.

Bat. I Transportit

Me 17 vete dhe 11 automjete.

Ka transportuar nje mjet me ujet te amballazhuar. Me dy mjete ka transpotuar nje grup studentesh nga Shkodra ne doganen e Muriqanit.

Bat Xhenjo: Me dy mjete veteshkarkuese dhe nje fadrome eshte punuar ne stacionin e pompave Dobrac. Me nje mjet vetshkarkues ka punuar per permiresimin e argjinatures te Bendi ne afersi te Ures se Gjolulit.

KMr Kukes: Me 13 veta, 2 mjete dhe 2 motobarka ka evakuar 210 vete dhe ka shperndare 200 pako me ndihma.

Ne dispozicion te Bashkise jane vene 5 zjarrfikse (3 BrMR dhe 2 BrL).

Në Komunën Dajç:

Batalioni special me 20 veta 4 mjete dhe 2 skafe kane evakuar 80 persona dhe kane shperndare ndihma.

Batalioni komando me 23 veta dhe 1 mjet kane ngarkuar dhe shkarkuar 265 pako me ushqime dhe 40 koli uje.

Bkmot: me 17 veta dhe 2 mjete ka evakuar 54 njerez 5 krere bageti 2 ton materiale dhe 200 pako me ndihma.

Bksh: me 10 veta, nje mjet dhe 4 motobarka ka evakuar 100 persona dhe kane shperndare ndihma.

FSKosova: me 26 veta, 7 mjete dhe 2 motobarka kane evakuar 67 persona ne drejtimin Obot –Dajc dhe Obot-Trush.

Bkmalor: Ka evakuar 15 vete.

Në Komunën Ana e Malit

Bkmalor: Me 12 vete dhe 2 mjete ka evakuar 45 vete

FSKosove: me 7 mjete dhe 2 motobarka ka evakuar njerez ne drejtimin Obot-Dajc dhe Obot –Trush.

Në Komunën Velipojë:

Bksh: Me 1 aster dhe 1 fadrome ka kryer punime te ndryshme si dhe ka ngarkuar 40m3 inerte.

Bxhenjo: Me 2 astra ka trasportuar 40m3 inerte.

FD: Anija Iliria me 6 ushtare te bkmot, ka trasportuar per ne Shengjin 400 pako ushqime dhe 4 ton uje., por si rezultat i motit te keq (me dallge) nuk ka mundur ti shkarkoje ato ne Velipoje dhe eshte kthyer mbrapsht.

Në Komunën Bërdicë

Bkmot: Me 27 vete dhe 4 mjete ka evakuar 400 vete dhe 10 krere bageti.

Në Komunën Bushat

Bxh: me 14 veta, 2 mjete dhe 6 varka kane evakuar 36 vete, 15 krere bageti, 12 pako ushqime dhe 1 ton materiale. Me 6 astra ka permiresuar argjinaturen e Bendit me 85 m3 inerte.

Bksh: Me 14 vete, 3 mjete dhe 4 varka druri kane evakuar 80 persona dhe kane shperndare 4 ton ndihma.

KMr Burrel: Me 6 veta kane evakuar 25 vete dhe 39 krere bageti.

Bkom: Me 10 vete dhe nje mjet ka shkarkuar 12 ton ndihma.

Në Komunën Guri Zi

Bkmalor: Me 12 veta dhe 2 mjete ka evakuuar 50 veta.

Në Bashkinë Vau i Dejës

Janë vënë në dispozicion 2 forca, 1 fadromë, 1 mjet vetshkarkues dhe janë hedhur 225 m3 inerte.

Forcat Ajrore.

Në operacion kanë marrë pjesë 18 persona, 4 helikopterë, dhe 3 mjete për mbështetjen e tyre. Gjithsej janë kryer 53 misione në ajër, si më poshte:

Transport mallrash(ushqime dhe uje 9,5 ton.

Evakuim personash 27 njerez.

Transport te semuresh 6 persona

Transport mediash 3 misione 9 persona

Transport VIP 2 misione 5 persona.

Problematikat:

Mbeshtetja me furnizim OIL eshte e nevojshme per kryerjen e detyrave te metejshme te misionit te caktuar per zbatimin e detyrave te kerkuara per perballimin e emirgjencave ne zonat e operacionit.

Per zbatimin sa me mire te akteve ligjore e nenligjore eshte e nevojshme qe te forcohet kooeperimi dhe bashkepunimi midis kerkesave te paraqitura per zgjidhje dhe menyren e veprimit per zgjidhjen e tyre.

Ne bazen e Gjadrit:

Jane transportuar 4859 kg konserve, 494 pale çarçafë, 5 ton fasule.

Per FSK.

Kane marre pjese ne operacion me 5 motobarka dhe 5 automjete.

Kane evakuuar 30 persona ne zonen e Dajçit dhe Ana e Malit.

Në mënyrë të përmbledhur

Deri ne keto momente kemi keto te dhena per operacionet:

Forca gjithsej: 625 vete.

Mjete gjithsej:

96 mjete transporti, 12 mjete te renda (8 astra, 2 fadroma, 2 tatra,) 24 motobarka dhe barka (10 motobarka dhe 14 varka), 2 skafe dhe 3 ambulanca.

3 Qendra mobile per mbeshtetje me komunikim te operacionit (bnd).

Vetëm nga FA sot jane aktivizuar ne operacion: 445 vete, 71 mjete transporti, astra 8 cope, fadroma 2, motovarka 13 dhe 9 varka.

Gjatë ditës së sotme janë kryer këto volume pune:

Evakuim personash: 1146 vetë

U evakuan 12 të sëmurë me helikopter.

Evakuim i gjesë së gjallë: 85 krerë

Ngarkim ushqime 3 ton.

Jane shperndare 105 pako me ndihma ushqimore, 8 ton koncentrate dhe 8 ton miell e miser

Jane transportuar 12 çadra te mëdha ne fshatin Pentare.

Transport çakulli: 32 m3 për përforcimin e argjinaturës së Casit.

Vendosje thasesh me rere 100 cope ne Berdice.

Është pastruar 10 ml shtart lumi mbi lumin Kir si pikë kritike.

e.r/NOA

KOMENTE