English

Joshka Fisher: Të krijojmë Shtetet e Bashkuara të Evropës

Strasburg, 14 maj, NOA - Joshka Fisher, ish-ministri i Jashtëm gjerman, një politikan mbështetës i politikave evropiane, mori pjesë dje në konferencën "Shtetet e Bashkuara të Evropës - Drejt një shoqërie transkombëtare". Mbështetës i hapur i federalizmit, Fisher u ka bërë thirrje për unitet më të madh evropianëve, si e rëndësishme kjo në kohën e tashme, e rrënuar nga kriza ekonomike. Z.Fisher, është thënë shpesh se po rritet distanca mes qytetarëve dhe institucioneve evropiane. Mjafton të them se pjesëmarrja në zgjedhje ka qenë në rënie në mënyrë të vazhdueshme për tridhjetë vjet. Si mund të ndryshojë ky trend? - Grupet politike duhet të zhvillojnë programe të përbashkëta evropiane dhe kombëtare, larg nga çështjet evropiane. Ata duhet pastaj të kërkojnë kandidatë të përshtatshëm, figura të rëndësishme.

Disa analistë argumentojnë se 27 shtetet anëtare duhet të ndjekin interesat e tyre dhe jo ato të Evropës. Si mund të rigjallërohet ideja e integrimit evropian? - Kriza e na ka mësuar një mësim të vështirë dhe ne duhet të mësojmë. Ka nevojë për më shumë njësi, të paktën në zonën e Euros. Unë jam gjithmonë optimist, por që kriza mund ta çojë Europën të krijojë një bashkim ekonomik. Unë nuk shoh asnjë alternativë tjetër.

Si duhet të jetë e ardhmja e Europës? - Çdo ditë ne kemi humbur një pjesë të sovranitetit tonë në vendet në zhvillim. Por ende ne pyesim veten nëse jemi apo jo ne që duhet të heqim dorë nga sovraniteti ynë në favor të Bashkimit Evropian. Por ne tashmë jemi duke humbur sovranitetin tonë! Dhe në favor të vendeve jo-evropiane, të tilla si Kina. Ne jemi duke humbur rëndësi dhe pozitë. Bota është duke ndryshuar në mënyrë dramatike dhe pyetja që duhet të bëjnë evropianët është ajo sesi do të jetë Evropa pas dhjetë vjetësh. Evropa duhet të jetë e fortë dhe kjo është e mundur vetëm kur ne të kombinojmë interesat tona. Është e vështirë, por e arritshme. Qëllimi do të ishte për të krijuar një 'Shtetet e Bashkuara të Evropës", një shoqatë e vërtetë e shteteve demokratike që ndajnë sovranitetin e saj.

Por identitetet tona kombëtare vazhdojnë të ekzistojnë dhe te Kombet e Bashkuara, ato do të mbajë një rol të rëndësishëm.

Çfarë roli ka në të gjithë këtë, Parlamenti Evropian? - Parlamenti Evropian duhet të përdorë kohën e mbetur për të siguruar që zgjedhjet e ardhshme të jenë me të vërtetë evropiane. Në Gjermani partitë politike kanë vendosur në zgjedhje për çështje kombëtare, e jo evropiane. Unë mendoj se vendet e tjera kanë shkuar në të njëjtën mënyrë. Parlamenti ka tani një mundësi të mirë. Ai ka më shumë kompetenca dhe qytetarët duhet të ndihen të përfaqësuar në mënyrë demokratike.

Çështja e taksave evropian duket shumë interesante. Kjo është një betejë e humbur nëse ajo çon në një rritje të taksave. Por në qoftë se taksave BE do të kompensohet nga kontributet e shteteve anëtare të BE-së, gjërat do të jenë të ndryshme.

Përktheu: n.e/NOA

KOMENTE