English

Boris Tadiç: T’i shërojmë plagët e Ballkanit, që një ditë të gjithë të jemi në BE

Beograd, 4 qershor, NOA - Në hapësirën ​​e një jave, presidenti serb (që nga viti 2004) Boris Tadiç, njoftoi arrestimin e paditurit më të kërkuar të Evropës për krime lufte, ish-komandantin ushtarak serb të Bosnjës, Ratko Mlladiç. Ai përmendi edhe ekstradimin e tij në Hagë, duke iu dashur ta shpjegojë këtë para shumë serbëve që e konsiderojnë Mlladiç një hero...

President Tadiç, si mund t’u përgjigjeni ju kritikëve, të cilët thonë se arrestimi i Ratko Mlladiç është realizuar shumë vonë, pasi ai ka kaluar16 vitesh në arrati, ku 11 prej tyre në Serbi?

- Përgjigja ime është shumë e thjeshtë.

Unë mund të sqaroj lehtësisht se çfarë ndodhi. Për 16 vjet, ne nuk kemi patur të njëjtat qeveri në pushtet.

Gjatë këtyre 16 viteve, ne kishim një revolucion demokratik në Serbi.

Gjashtëmbëdhjetë vjet më parë, ishte qeveria e Sllobodan Millosheviçit.

Dhe deri më 5 tetor 2000, Ratko Mlladiç kishte qenë duke ecur lirisht. Ai kishte qenë i mbrojtur nga njerëzit e shtetit. Kjo është e qartë. Ne kemi patur edhe tensione politike brenda vendit, por pas formimit të qeverisë aktuale, ne kemi formuar një Këshill të ri Kombëtar të Sigurimit, kemi realizuar reforma, që në fillim të këtyre proceseve ne kemi arrestuar Radovan Karaxhiçin dhe dy vjet e gjysmë pas kësaj, Ratko Mlladiç.

Kam lexuar një editorial ku thuhet se ndjekja e kriminelëve të luftës, është pak si puna e pritjes së një autobusi: ju mund të prisni një kohë shumë, shumë të gjatë dhe në fund të dy vijnë së bashku, në këtë rast Osama bin Laden dhe Mlladiç.

Çfarë mendoni rreth këtij krahasimi, sidomos kur ka disa që lënë të kuptohet se ju, si Presidenti Obama mund të ketë pasur diçka të bëjë me "orar autobusi '?

- Kjo nuk është thjesht e vërteta. Çfarë mund të them për kësi lloj komentesh? Për Serbinë se do të kishte qenë shumë më mirë që të përmbushte detyrimet e saj më herët, natyrisht që vite më parë. Çdo ditë nga hetimi ynë, është tepër e dhimbshme për Serbinë.

Çmimi moral që ne kemi paguar në bashkësinë ndërkombëtare ishte shumë i lartë. Dhe ne kemi humbur shumë investitorë në vitet e fundit. E duke folur politikisht, në qoftë se unë mund të kisha zgjedhur një tjetër datë për të përfunduar procesin, do të kishte qenë shumë më e efektshme për ta bërë këtë para vendimit të shefave të shteteve të Bashkimit Evropian në lidhje me datën për bisedimet e pranimit tonë brenda tij.

Unë pashë në një sondazh opinionesh dhe unë e di se ne gjithmonë duhet të kemi kujdes në lidhje me to. Ai tregonte sesi vetëm 34 e serbëve mbështetën arrestimin e Mlladiç, ndërsa 80 për qind thanë se do ta tregonin strehën e tij të fshehtë, edhe sikur ta dinin. Me këto lloj sondazhesh, si e morët vendimin për ta dorëzuar Mlladiçin në Hagë?

- Nëse ju jeni duke bërë llogaritje me sondazhet e opinionit, me qasjet e përbashkëta të popullit tënd, të jesh president ose politikan, ju nuk e meritoni të jeni president. Unë nuk jam duke thënë se Ratko Mlladiç mori pjesë në luftë, në raste gjithmonë si ato të Srebrenicës. Unë nuk jam duke thënë se ai nuk i mbrojti serbët, që jetonin në Bosnjë-Hercegovinë.

Ai në fakt, e bëri këtë.

Unë e di se gjatë luftës ka patur ekstremistë nga të gjitha krahët, boshnjakë dhe kroatë.

Por rastin e Srebrenicës akuzat janë mjaft të rënda, që do të thotë se ai duhet të jetë në Tribunalin e Hagës, që të trajtohet me një proces të drejtë. E unë kam për të dhënë disa përgjigje. Kjo është se si unë e shoh situatën e tanishme. Në të njëjtën kohë, duke e përfunduar këtë proces, me kapjen e gjithë të paditurve, ne jemi duke krijuar një atmosferë të mirë në drejtim të pajtimit midis nesh, shteteve në Ballkan.

Tani që Mlladiç dhe Karaxhiç janë në Hagë, Kosova mbetet pengesa më e madhe për Serbinë në rrugën për t'u bashkuar me Bashkimin Evropian. Eshtë e pashmangshme që një ditë Serbia ta njohë Kosovën, ose të paktën të normalizojë marrëdhëniet?

- Unë nuk jam duke pritur që politikanët e Bashkimit Evropian të përpiqen të më bindin mua të njoh pavarësinë e Kosovës. Ata që do e provojnë diçka të tillë, do të dështojnë. Por, në të njëjtën kohë, unë nuk pres që Serbia të fillojë një konflikt të ri me Bashkimin Evropian.

Kjo është arsyeja pse ne paraqitëm një rezolutë ndaj 27 vendeve të Bashkimit Evropian, në një asamble të përbashkët me Kombet e Bashkuara verën e shkuar, e cila hapi edhe dialogun me Prishtinën. Ka një sërë zgjidhjesh, por duhet të bihet dakord për to. Në anën tjetër ne duhet të jemi më fleksibël, të gatshëm për dialog, të zgjuar dhe novativë.

Nëse ne jemi të rreptë dhe të ngurtë, ne nuk mund të gjejmë një zgjidhje për problemet që ekzistojnë në Ballkan prej më shumë se 100 vjetësh.

Nuk është se jam shumë i lumtur për të qenë i përfshirë në të gjitha problemet që ekzistojnë në Ballkan, por unë jam duke i pranuar dhe duke u kërkuar të gjithëve që të marrin në konsideratë dhe të respektojnë interesat legjitime të serbëve. Ne jemi një shtet anëtar i Kombeve të Bashkuara. Ne jemi një nga anëtarët themelues të Kombeve të Bashkuara. Ne jemi një vend i vjetër dhe të kemi të drejta tona të ligjshme. Ne kemi një identitet, dhe origjina e identitetit jonë është në Kosovë. Ne jemi të gatshëm për të folur dhe të gjejnë zgjidhje.

E cila ... nuk do të jetë e lehtë.

- Por, çfarë është e lehtë? A ishte e lehtë për të gjetur Ratko Mlladiç? Për të kapur Sllobodan Millosheviçin? Radovan Karaxhiçin? Dy ish-presidentët e Serbisë? Presidentët e Republikës Serbe, të gjithë gjeneralë? Nuk është e lehtë për të ndërmarrë të tilla lloj rreziqesh.

Por unë jam gjithmonë i gatshëm për të marrë rreziqe në qoftë se kanë një të ardhme racionale dhe premtojnë të ardhme, nëse mund të gjejmë një zgjidhje për problemet që kanë krijuar një atmosferë të rëndë në rajon, nëse mund të gjejmë një strategji të vërtetë racionale dhe në fund, një ditë, që të gjithë njerëzit që jetojnë në Ballkan të jenë në Bashkimin Evropian ...

Përktheu: n.e/NOA (“Euronews)

KOMENTE