English

Qytetet më të vogla në botë

E diel, 26 qershor 2011, NOA- Ashtu sikurse mund të lakohen shumë vende si shtetet më të mëdha në botë, një kuriozitet për njerëzit janë edhe qytetet më të vogla në botë, ku shteti më i vogël nuk kap as 1 kilometër dhe është pikërisht Vatikani.

Gjithsesi studiuesit e kësaj fushe kanë evidentuar 5 shtete si më të vegjlit në botë për nga sipërfaqja.

Më poshtë 5 qytetet më të vogla në botë:

Vatikani

Me një sipërfaqe prej 0,4 km2 dhe 770 banorë, Vatikani është vendi me i vogël në botë. Duke pasur parasysh se ajo është një lagje në qendër të Romës, qytetin e shenjtë është një fenomen unik në botë dhe për këtë arsye gëzon një status të veçantë.

Monako

Principata e Monakos është pak më e madhe se e Vatikanit, i cili është një sipërfaqe prej 0,7 km2 zë vendin e dytë në këtë listë. Megjithatë, pasi ky shtet ka sipërfaqe prej një numër mbresëlënës të banorëve, që është 32.000, shumica e të cilëve nuk jetojnë gjatë tërë vitit në këtë oazë tatimore.

Nauru

Ky shtet ishull ka një sipërfaqe prej 21 km2, i vendosur në Micronesia në Paqësor e Jugut. Nauru është republika më e vogël e pavarur në botë dhe është republika e vetme pa asnjë kryeqytet.

Tuvalu

Tuvalu është një vend që përfshin nëntë ishuj dhe është e vendosur në rrugën midis Australisë dhe Hawai. Zona saj i përgjithshëm është 26 km2, sot ka 13.000 banore.

San Marino

San Marino është shteti më i vjetër në Evropë, me një territor prej 61 km2, e vendosur në pjesën qendrore të Italisë. Sot ka rreth 30.000 banorë.

a.y/NOA

KOMENTE