Warning: file_get_contents(https://www.njoftime.net/service/xml-last-ads/): failed to open stream: Connection refused in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153
Jean-Claude Trichet: Kriza, çdo qeveri duhet të mbajë shtëpinë e saj në rregull
English

Jean-Claude Trichet: Kriza, çdo qeveri duhet të mbajë shtëpinë e saj në rregull

Berlin, 18 korrik, NOA - Jean-Claude Trichet, presidenti i Bankës Qendrore Evropiane, në një intervistë për “Financial Times Deutschland”, ka sqaruar situatën më të fundit financiare dhe risqet e krizës greke në ekonominë evropiane në tërësi.

Z. Trichet, kriza po e bën rrugën e saj nga periferia, drejt qendrës së zonës së Euros. A është Euro në rrezik?

- Jo, jo Euro. Euroja është valutë dhe Banka Qendrore Evropiane është përgjegjëse për të. Euro është një monedhë shumë e besueshme. Ajo ka qenë e qëndrueshme dhe e ka mbajtur vlerën e tij shumë mirë gjatë 12 viteve të fundit. Kjo ka qenë një nga kërkesat e Bankës Qendrore Evropiane dhe kjo është ajo që njerëzit e Evropës dhe Gjermanisë janë duke kërkuar. Kjo është edhe në përputhje me qëllimin e Këshillit Drejtues të Bankës Qendrore Evropiane, për një normë inflacioni prej vetëm më pak se 2% dhe afër 2% në periudhën afatmesme. Inflacioni mesatar vjetor ka qenë 1,97% mbi 12 vjet, që është një rezultat më i mirë se sa gjatë 50 viteve të fundit. Në Gjermani, stabiliteti i çmimeve është edhe më mbresëlënës: 1.5% në vit nga 1 janari 1999, deri më 31 dhjetor 2010.

Pra, është një ekzagjerim të flasim për një krizë?

- Ka probleme të rëndësishme për momentin që lidhen me financat publike të këqija, që kanë pasojë në stabilitetin financiar. Por këto probleme janë përgjegjësi e qeverive në fjalë. Çdo qeveri duhet të mbajë shtëpinë e saj në rregull. Përveç kësaj, Komisioni Evropian dhe të gjitha qeveritë janë përgjegjëse për të siguruar që politika fiskale e të gjitha vendeve të Eurozonës të jetë e vrojtuar dhe monitoruar vazhdimisht në përputhje me Paktin e Stabilitetit dhe Rritjes. Ne gjithmonë e kemi bërë publikisht pikën që qeveritë duhet të jetojnë me përgjegjësinë e tyre.

Tani që tregjet duket se e kanë të humbur besimin në Itali dhe Spanjë, kjo krizë mund të arrijë dhe Evropën?

- Natyrisht, evropianët mund ta menaxhojnë këtë çështje. Kjo nuk është një çështje teknike, por një çështje e vullnetit dhe vendosmërisë. Dhe situata, në nivelin e zonës së Euros si një e tërë, është më e shëndoshë se në ekonomitë ekuivalente të përparuara. Për shembull, në fund të vitit, Eurozona do të shpallë rreth 4 ½% të PBB-së, deficitin e financave publike, kur Shtetet e Bashkuara dhe Japonia do ta deklarojnë rreth 10%.

BQE del kundër përfshirjes së sektorit privat në paketën e dytë të shpëtimit për Greqinë me arsyetimin se në aspektin ndërkombëtar, kjo nuk është e zakonshme në raste të tilla. Por edhe Fondi Monetar Ndërkombëtar është tani në favor. Pse është e Banka Qendrore Evropiane ende rezistente ndaj një veprimi të tillë?

- Në qoftë se ju lexoni me kujdes se çfarë shkruan FMN-ja, do të shihni se ajo është shumë më e kujdesshme. Në çdo rast ju e dini qëndrimin e Këshillit Drejtues të Greqisë, të cilin e përsëritëm në konferencën e fundit tonë për shtyp.

Këshilli Drejtues nuk ka ndryshuar pozicionin e tij. Përsëri ne jemi në një fushë ku qeveritë janë të përgjegjshme. Detyra jonë është të themi qartë se çfarë gjykojmë të përshtatshme për të shmangur rrezikun e zhvillimeve të pafavorshme në zonën e Euros dhe në Evropë. Siç e dini ka pasur disa herë në të kaluarën kur këshillat tona nuk ishin ndjekur, si për shembull kur kemi këshilluar solemnisht frymën e Paktit të Stabilitetit dhe Rritjes. Nëse kjo këshillë do kishte qenë e ndjekur, ne mund të kishim shmangur disa nga problemet me të cilat përballemi sot.

Si po e ndihmon BQE-ja luftën kundër krizës?

- Gjëja më e rëndësishme për Këshillin Drejtues të BQE është, për të ardhmen ashtu siç bëri në të kaluarën, që të sigurojë stabilitetin e çmimeve për Euron. Fakti se Euro është një monedhë e qëndrueshme dhe e besueshme është një parakusht, një kusht i domosdoshëm për zotërimin e kësaj situate të vështirë. Banka Qendrore Evropiane është një spirancë e stabilitetit dhe e besimit që është veçanërisht themelor në një kohë kur çdo gjë tjetër duket të jetë e lëvizshme dhe e zhvendosur. Për të përballuar krizën e Bankës Qendrore Evropiane, janë përdorur masat jo-standard. Programi i tregjeve të letrave, trajtim të veçantë për obligacionet e qeverisë së Greqisë, Irlanda dhe Portugalia, sigurimin e likuiditetit të bankave.

Sa larg ka shkuar BQE-ja me rregullat e saj të veçanta?

- Ne nuk mund të pranojmë për të vënë në pyetje rolin tonë si spirancë e stabilitetit dhe të besimit në zonën e Euros dhe në Evropë. Nëse një vend ka standarte, ne nuk mund të pranojnë si normale kolateralet e lëshuara nga qeveria e atij vendi. Sepse, në sytë e Këshillit Drejtues, kjo do të dëmtonte aftësinë tonë për të qenë jetë një spirancë e besimit dhe stabilitetit.

Çfarë do të thotë Banka Qendrore Evropiane me faktin se në kontekstin e paketës së dytë për Greqinë, qeveritë kanë qenë megjithatë duke folur për zgjidhje të tilla si një borxh ose një kthim i pjesshëm i borxhit? - Përgjegjësia për këtë bie mbi qeveritë. Qeveritë kanë qenë të paralajmëruara, duke përdorur të gjitha mjetet e mundshme.

Le të flasim për menaxhimin e krizave të qeverive të zonës së Euros. Kryetarët e Shteteve dhe Qeverive dhe ministrat e financave japin pamjen e të qenit një bandë kaotike. Çfarë duhet të ndryshojë?

- Ekziston një nevojë absolute për përmirësimin e "disiplinës verbale". Qeveritë duhet të flasin me një zë në çështje të tilla komplekse dhe të ndjeshme si kriza. Kjo është, sigurisht, komplekse për të marrë parasysh nevojën për të shëndoshur menaxhimin e përbashkët të shtyllës ekonomike të Bashkimit Ekonomik dhe Monetar, dhe respektimin e plotë të funksionimit të 17 demokracive të zonës së Euros. Por duke folur me një zë në një periudhë krize, është thelbësore. Disa qeveri të Eurozonës kanë thënë se kancelarja Merkel ka vepruar shumë ngadalë dhe shpesh e ka bërë kështu krizën edhe më keq. A është kjo e vërtetë? - Jo. Unë do ta shihja një diskutim të këtij lloji si të gabuar plotësisht në gjendjen e tanishme.

A keni frikë se vendet e Eurozonës mund të dështojnë për të marrë nën kontroll krizën?

- Vendet e Evropës kanë treguar gjithmonë se ata janë të tërhequr së bashku, kur sfidat janë shumë të larta. Kam besimin tim të fortë në integrimin e vazhdueshëm të Evropës, si një përpjekje e rëndësishme historike për të siguruar stabilitet, prosperitet dhe paqe, nuk ka qenë tronditur nga çdo pikëpamje nga kriza.

Disa qeveri duan ta mundin krizën nga bashkimi i obligacioneve të qeverisë kombëtare për të krijuar eurobono. A është kjo një ide e mirë? - Këshilli Drejtues ka shikuar në propozimet e ndryshme dhe nuk është në favor të tyre për momentin. Ajo që ka rëndësi tani është që ne të përdorim instrumentet optimale që janë vënë në dispozicion. Kjo përfshin një hap të madh në qeverisjen e mbikëqyrjes ekonomike të zonës së vendeve të Euros. Përveç kësaj, programet e rregullimit për Greqinë, Irlandën dhe Portugalinë duhet të zbatohen në një mënyrë vendimtare. Kjo gjithashtu do të thotë se Komisioni Evropian i Stabilitetit Financiar (EFSF) duhet të përdoren si fleksibile dhe efektive siç ajo ndoshta mund të jetë.

Përshtati: n.e/NOA (Marrë nga “Financial Times Deutschland”)

KOMENTE