English

Alfredo Mantica: Protestat arabe, Italia bëhet protagonistja e Mesdheut

Romë, 28 shtator, NOA - Protestat në Afrikën e Veriut hapur një perspektivë të re gjeopolitike dhe ekonomike për Mesdheun. E në këtë kuadër, Italia duhet të jetë më e vendosur dhe e përgatitur për të kapur mundësi të reja në skenën e zhvillimeve ndërkombëtare. Kështu është shprehur, Alfredo Mantica, nënsekretari italian i Punëve të Jashtme, gjatë një interviste për “Secolo d’Italia”. Sipas tij, çfarë po ndodh në brigjet jugore të Mesdheut, vë direkt në pikëpyetje Bashkimin Evropian dhe Italinë.

Z.Mantica, cilat janë mundësitë që këto skenare oferojnë për qeveritë perëndimore? ”Ka me siguri rreziqe që lidhen me një ndryshim dhe është e vështirë të imagjinohet një përfundim: ai i thirrjes për një rrugë drejt demokracisë dhe lirisë në Afrikën e Veriut. Edhe pse nuk mungon e panjohura, si në Egjipt për shkak të pranisë së disa sektorëve të tillë si fondamentalistët Vëllazëria Muslimane në Libi. Komunitetet lokale të krishterë, për shembull, kanë shumë frikë, e kjo lidhet me faktin se Islami i moderuar nuk ekziston. I vetmi ndryshim mes vendeve të veçanta qëndron në konstitucionalizimin e parimit të qytetarisë dhe jo miratimit të sheriatit. Mbeten, pra, disa dyshime për zhvillimin pozitiv të këtyre situatave. Italia në Bashkimin Evropian është duke u përpjekur për të ngritur vetëdijen në mesin e partnerëve pas dështimit të Procesit të Barcelonës dhe të bllokimit të Bashkimit për Mesdheun”.

Amerika do të jetë një partnere bindëse e BE-së? ”SHBA nuk munden ose nuk do të duan të jenë protagonistë të Mesdheut. Kanë deleguar në Bashkimin Evropian edhe Turqinë, si e vetmja fuqi e madhe rajonale, e gatshme për të investuar dhe për të marrë rreziqe si një udhëheqës dhe model për vendet islamike. Ndoshta nuk është rastësi largimi i saj nga Izraeli. Mos harroni se Turqia po rritet me një normë më të lartë se sa Kina”.

... dhe aktorë të tjerë të rëndësishëm ndërkombëtarë, Rusia, Kina dhe India?

”Nga këta tre lojtarë të mëdhenj, vetëm Rusia dhe Kina janë të pranishëm në Libi. Kina gjithashtu përvetëson te Mesdheu, vendin e mbërritjes dhe shpërndarjen e produkteve të saj në të gjithë Evropën”.

Roli i Islamit dhe marrëdhëniet e tij me Evropën, mund të jetë i kalibruar me përfshirjen e mundshme të Turqisë në kuadrin e Bashkimit Evropian?

”Roli i Turqisë është sigurisht një përparësi në këtë kontekst, por as kjo dhe as Bashkimit Evropian kanë qenë duke punuar në hyrjen e saj në Evropë, e cila në këtë pikë është në kundërshtim me udhëheqjen e re që do të ketë në mesin e vendeve islamike, të cilët ndoshta tani janë në favor të një Turqie pa kufizime”.

Çështja e emigracionit duket se ka të bëjnë me kërkesat e punës në mënyrë dramatike, shpesh ndjehet shumë në realitetet e krahinës, por ajo duhet kundërshtuar me forcë ... ”Tani ka pesë milionë të huaj në Itali. Nëse është e drejtë për të luftuar emigracionin e paligjshëm, megjithatë, së shpejti do të merren masat e domosdoshme dhe të nevojshme për të prodhuar politika të reja të integrimit. Unë mendoj se të gjithë ata që kanë lindur në Itali janë me të vërtetë italianë. Po për këto gjëra do të duhet të flitet qetë, dhe pa demagogji”.

BE-ja përballet me një krizë jo vetëm ekonomike, por edhe për identitetin. Ngjarjet në Mesdhe mund të kenë thyer më në fund boshtin franko-gjerman dhe Italia, inteligjente direkt mund të përfitojë si qendra e gravitetit të Mesdheut...

”Nuk do të jetë një mundësi e madhe për Italinë, e cila duhet të mbajë mend se një rol i përforcuar në BE u rrit duke qenë një aktor i përgjegjshëm dhe protagonist në Mesdhe. Deri tani Italia ka qenë shumë e kyçur në logjikën ekonomike dhe financiare në marrëdhëniet ndërkombëtare, duke harruar mundësitë politike që ofrojnë skenarët e rinj. Kjo nuk është vetëm për materiale të papërpunuara, si zona në jug të Mesdheut që përfshin rreth 200 milionë njerëz të një popullate që zgjeruar me shpejtësi. Me sa duket disiplinat e gjeopolitikës dhe të demografisë, pasi u lanë pas dore për një kohë të gjatë, po kthehen me forcë në ballë”.

Si munden tregtarët, industrialistët dhe biznesmenët tanë të përfitojnë nga kjo situatë në kuadrin e një rimëkëmbje ekonomike?

”Sistemi ynë kombëtar ekonomik dhe përfaqësuesit e tij, duhet ta shtyjnë sistemin politik që të ketë një rol udhëheqës në Mesdhe, vetëm në përpjekje për të nxitur hapjen e tregjeve të reja gjeografikisht afër”.

Përshtati: n.e/NOA

KOMENTE