English

Presidenca e re e BE-së, Danimarka po bëhet gati që tani për Janarin 2012

Kopenhagen, 28 shtator, NOA - Me një qeveri e re e cila ende duhet të betohet, diplomatët daneze në Bruksel janë duke u ngutur mbi përgatitjet për kryesimin e ardhshëm të Presidencës së Bashkimit Evropian nga ana e Danimarkës që do të fillojë në janar. Siç bën me dije në një artikull të posaçëm, “EurActiv”, Danimarka, e cila refuzoi Euron në një referendum të vitit 2000, e di se do të ketë pak shanse për të ndikuar në rendin e ditës në vendimet më të rëndësishme me të cilat përballet Evropa, pasi ajo nuk ka marrë pjesë në mbledhjet e Eurozonës.

"Si një anëtare e munguar e Eurozonës, do të jetë një sfidë shtesë për të qëndruar të përfshirë dhe mbetur pjesë e diskutimit", tha një diplomat i lartë danez, duke folur për shtypin ndërkombëtar në Bruksel. Duke shtuar se në qoftë se Kopenhaga ka vendosur të ketë një axhendë ambicioze, si Polonia apo Franca bënë gjatë kohës së tyre në krye të BE-së, ai do të bëhet pa asnjë iluzion, pasi kriza Euro mund të errësojë çdo Presidencë.

Danimarka është ende duke pritur për një qeveri të re që Partia Social Demokratike që fitoi zgjedhjet e përgjithshme më 15 shtator, duke i dhënë fund sundimit dhjetë vjeçar të qendrës së djathtë. Helle Thorning-Schmidt, kryeministër në pritje, pritet të shpallë kabinetin në 1 tetor, me diskutimet mbi programin e Presidencës së BE-së, të cilat fillojnë pas një muaji.

Herën e fundit që danezët morën presidencën e radhës në vitin 2002, gjithçka ata bënë në Bruksel ishte rreth temave pozitive, të tilla si zgjerimi i BE-së me dhjetë shtete të reja, kryesisht nga ish-bllokut komunist dhe projekt-kushtetutës evropiane.

"Këtë herë nuk ka asnjë temë gjithëpërfshirëse të paktën në kuptimin pozitiv," i vjen keq diplomatit danez të lartpërmendur.

Për më tepër, 2012-a do të jetë një vit zgjedhor, me Francën që do votojë për një president të ri dhe Gjermania që përgatitet për një votim në vitin 2013 dhe në një kohë kur reformat fiskale e buxhetore kanë gjasa të vazhdojnë të dominojnë debatin kombëtar në dy ekonomitë më të mëdha të Eurozonës.

Por, pavarësisht hapësirës ​​së kufizuar për manovrim, tha diplomati, Danimarka ende mund të japë një kontribut të vlefshëm. "Etika jonë do të jetë për të mbajtur të ndezur motorin, pavarësisht nga kriza”, tha ai.

Megjithatë, diplomati paralajmëroi se një rregullim i madh i Politikës së Përbashkët Bujqësore (CAP), e cila ende përbën rreth 40% të buxhetit, nuk mund të pritet për shkak të zgjedhjeve presidenciale në Francë.

"Është mjaft e qartë se Presidenti francez kërkon rizgjedhjen që do ta gjejë shumë të vështirë për të bërë reforma në politikat bujqësore", tha diplomati. "Dhe kjo është edhe një nga arsyet pse unë nuk mendoj se do të ketë marrëveshje për buxhetin 2014-2020 gjatë Presidencës daneze", thekson ai.

Diplomati ndërkaq, hodhi poshtë sugjerimet se presidenca daneze mund të përfundojë drejtimin me përzënien e politikave shtrënguese në Evropë. Në të vërtetë, ai tha se stafi i Përfaqësimit të Përhershëm danez në BE, do të jetë pothuajse dyfishuar nga 80 në rreth 150. n.e/NOA

KOMENTE