English

Olli Heinonen: Bomba atomike po kërcënon botën

Berlin, 8 tetor, NOA - Ish-zëvendës drejtori i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike me seli në Vjenë, ofron vlerësimin e tij të parë pas 27 viteve në krye të mbikqyrjes globale bërthamore. Në një intervistë për “Der Spiegel”, Olli Heinonen, ai trajton programin bërthamor të Iranit, shqetësimet e tij për sigurinë dhe arsenalin bërthamor të Pakistanit, si edhe gabimet e bëra në Fukushima.

Z. Heinonen, a keni patur sukses në qëllimin tuaj për një botë më të sigurtë nga bombat nukleare?

”Ka mjaft gjëra për të cilat unë jam krenar. Ndërsa unë isha në Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA), kemi luajtur një rol të rëndësishëm në vendosjen jashtë veprimit të Abdul Qadir Khan, trafikantit më të rrezikshëm bërthamore të të gjitha kohërave. Por, kur mendoj në lidhje me aktivitetet bërthamore të shteteve të caktuara, për shembull programin bërthamor të Iranit, më duhet të them se ne e kemi lejuar veten të jemi të vendosur shumë shpesh. Ne duhet të kishim bërë më shumë se kryerja e inspektimeve tona. Po, ndoshta edhe thonë se ne kemi dështuar.

Ju shqetësoheni me të drejtë. Teherani a është me të vërtetë në një rrugë të drejtpërdrejtë për t'u bërë një shtet bërthamor? ”Është e pamohueshme se programi bërthamor i Iranit është shumë më i përparuar sesa ishte në vitin 2003, kur zbulimi i objektit Natanz e solli atë në vëmendjen e IAEA-së. Në atë kohë, testet për pasurimin e uraniumit ishin duke u realizuar në mënyrë të fshehtë, në një shkallë të vogël. Por në fund të vitit 2003, iranianët pranuan se ata gjithashtu po planifikonin për të ngritur një reaktor të rëndë-uji në Arak për të gjeneruar plutonium”.

Me fjalë të tjera, përbërës të tjerë që ju duhen për të krijuar ose energji bërthamore, ose një bombë atomike.

”Irani gjithmonë na tha se ishte i interesuar vetëm në përdorime civile të energjisë atomike. Unë gjithmonë kam pasur dyshimet e mia për këtë, aq më shumë tani se kurrë”.

Pse nuk po e thoni atë që ish-shefi juaj, Mohamed El Baradei, se ishte një dëshmi e qartë se Irani po zhvillon armë bërthamore? ”Para se kundërshtarët e regjimit iranian të ekspozonin ekzistencën e Natanz, ata që janë në pushtet në Teheran kishin mbajtur sekret pjesë të programit të tyre bërthamor për dy dekada. Ndërsa sot faktet janë si më poshtë:

Në Isfahan, janë prodhuar 371 ton hexafluoride të uraniumit. Kurse 8.000 centrifuga në Natanz janë duke u përdorur për të pasuruar këtë lëndë të parë. Në shkurt të vitit 2010, Irani filloi rritjen e pasurimit me 20 për qind. Ky është një hap i rëndësishëm më afër për të bërë një bombë atomike, sepse ajo merr vetëm disa muaj për ta kthyer atë në armë të keqe. Dhe në fillim të këtij viti, Fereydoun Abbasi u emërua kreu i organizatës energjisë atomike në Teheran ...

Një shkencëtar i cili ka qenë në listën e OKB-së si i dyshuar që nga viti 2007, një rezolutë të Këshillit të Sigurimit e ndaloi nga udhëtimet jashtë vendit, dhe që mezi i shpëtoi një tentative për vrasje në Teheran 10 muaj më parë.

”Në fillim të qershorit, Abbasi njoftoi se Irani ishte duke ecur me pasurimin 20 për qind të uraniumit nga Natanz, ku ata janë duke trefishuar prodhimin. Rastësisht, ndërtimi i impiantit të Fordou pranë Qom, u fsheh pasi autoritetet iraniane pranuan se ka ekzistuar më pak se dy vjet më parë”.

Dhe kjo nuk ka kuptim për një program civil bërthamor? ”Ju nuk keni nevojë për pasurim uraniumi 20%, për të gjeneruar energji elektrike për llamba. Dhe, në çdo rast, vëllimet e prodhuar tejkalojnë atë që Irani mund të ketë ndoshta nevojë për reaktorin e tij kërkimor. Për më tepër, Teherani ka njoftuar se ka ndërmend të ndërtojë 10 degë pasurimi, dhe ekspertët iranianë kanë kryer eksperimente me burime neutroni dhe detonatorë shumë eksplozive që do të kenë kuptim vetëm për aplikimet ushtarake. Ata janë gjithashtu duke bërë përparim në reaktorin e rëndë-ujor në Arak, që deri në vitin 2014 ata të kenë plutonium të mjaftueshëm për të ndërtuar një bombë atomike”.

Pra, ju mendoni se Irani do të deklarojë vetë një fuqi bërthamore në vitin 2014?

”Unë nuk e di. Unë jam, megjithatë, i bindur se Teherani do të arrijë "capabilty break-out" - me fjalë të tjera, kapacitetin për të prodhuar armë të keqija uraniumi sa më shpejt, deri në fund të vitit të ardhshëm. Në këtë kuptim, Irani synon të jetë një fuqi bërthamore virtuale me aftësinë për të prodhuar armët e fundit në çdo kohë. Është shumë e sigurt se Irani ka objekte sekrete ku janë fshehur materiale dhe ndoshta mund të fillojë pasurimin e uraniumit shpejt përsëri në qoftë se Natanz shkatërrohet përgjithmonë. Udhëheqësit politikë të Iranit me siguri nuk do ta lënë mbrapa IAEA-n pas një sulmi në vend, dhe ata do të vënë të gjitha përpjekjet e tyre për të bërë bomba atomike sa më shumë që të mundeshin. Dhe unë dyshoj se ata do të kenë mbështetjen e shumicës së popullit iranian. Unë nuk jam një politikan, por unë guxoj të mendoj për pasojat e armatimeve të tilla, për të mos përmendur mundësinë e sulmeve hakmarrëse kundër Izraelit dhe Perëndimit”.

Pra, a është më mirë ta lëmë Teheranit të ketë rrugën e tij, dhe të përqendrohet në kufizimin e shanseve për të krijuar bombën? ”Ne duhet t’i shtyjmë iranianët për të vepruar në përputhje me protokollin shtesë për marrëveshjen e mbrojtjes, me të cilën Teherani tashmë është pajtuar për ta ratifikuar dhe e cila i jep të drejtën IAEA-s për të kryer kontrolle sa dëshiron, madje edhe pa paralajmërim. Në qoftë se udhëheqësit e Iranit vazhdojnë të dështojnë për të përmbushur detyrimet e vendit të tyre, Këshilli i Sigurimit duhet të reagojë duke vazhduar për të rritur sanksionet, hap pas hapi”.

Kjo nuk ka arritur asgjë deri më tani. Dhe me gjithë respektin e duhur, kjo tingëllon shumë e pashpresë. ”Çdo organizatë globale është aq e fortë sa anëtarët e saj duan që ajo të jetë. Dhe le të mos harrojmë se iranianët kanë qenë gjithmonë shumë të zgjuar në veprimet e tyre. Ne si IAEA protestuam zyrtarisht, por ata na shmangën duke na mashtruar dhe duke përdorur kohë kreative për të mbajtur kohën përpara. Ish-shefi im dhe miku i mirë Mohamed ElBaradei e kuptuam se është tepër vonë për të vepruar në qoftë se Irani ka shkelur të gjitha marrëveshjet, ka prekur materialin nuklear dhe programin e armëve të tij.

Pasardhësi i El Baradeit, Yukiya Amano i Japonisë, i cili ka drejtuar IAEA-n që nga dhjetori 2009, e ka ashpërsuar ndjeshëm retorikën kundër Teheranit ...

”E cila është dhe më shumë në përputhje me Departamentin e IAEA-së, Mbrojtja e të perspektivës. Por situata është përkeqësuar në mënyrë të konsiderueshme edhe në Siri në vitet e fundit. Si Teherani, Damasku është tani duke i rezistuar presionit nga komuniteti ndërkombëtar”.

Ju keni kujtime shumë të veçanta nga Yongbyon. ”Po, kam jetuar së bashku me shkencëtarët e Koresë së Veriut për disa muaj në vitet ‘90 si një inspektor IAEA-s. Kjo ishte një kohë shumë e vështirë. Nuk kishte ndonjë ngrohje, edhe dimri që i ftohtë i hidhur, dhe na u desh të pinim vodka për të kompensuar të ftohtit. Në vitin 2002, Kim Jong-Il vendosi të tërhiqet nga Traktati për Mospërhapjen Bërthamore dhe për të ndërtuar bomba”.

Pastaj, në vitin 2006, Koreja e Veriut testoi bombën e parë atomike. Bëri që kjo të shënojë fundin e udhëtimeve tuaja në Pyongyang? ”Gjërat dukeshin më mirë përsëri një vit më vonë. Unë kam qenë në gjendje të kthehem dhe të monitoruar çmontimin e reaktorit Yongbyon”.

Që atëherë, thuhet se puna ka filluar përsëri në fshehtësi për një strukturë të re pasurimi uraniumi dhe ndërtimin e një reaktori të ri. ”Regjimi i konsideron bombat atomike si një lloj sigurimi të jetës politike”.

A keni takuar Khan? A ishit ju të paktën në gjendje për pyetjen e tij pas arrestimit të tij në Islamabad në vitin 2004?

”Kam ndjekur gjurmët e tij për vite, dhe u takova me disa nga të besuarit e tij. Por kurrë nuk kam folur me të. Megjithatë, ai u përgjigj disa nga pyetjet e mia me shkrim nëpërmjet kanaleve të fshehta”.

Nga arresti shtëpiak, ai tani insiston se nuk kishte të bënte me kalimin në sekretet bërthamore, ose duke bërë marrëveshjet fitimprurëse private. A e besoni atë?

”Ai sjell lotët në sytë e mi. Sigurisht Khan ishte tregtar në të zezë dhe bëri miliona nga ai. Edhe kështu, është mjaft e mundshme që të tjerët - për shembull, Pakistani apo gjeneralët kryesorë të shërbimit të fshehtë përfituan edhe më shumë se Khan bëri. Është më se e mundshme që autoritetet politike të vendit të tij ishin shpesh të vetëdijshme për marrëdhëniet e tij”.

Ashtu si India dhe Izraeli, Pakistani nuk nënshkroi Traktatin Bërthamor për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore.

“dhe kjo më shqetëson, veçanërisht në rastin e Pakistanit”.

Për shkak se terroristët mund të fitojnë qasje në objektet bërthamore? ”Kjo, gjithashtu, është problematike. Por unë jam edhe më i shqetësuar për politikat zyrtare të qeverisë. Të pesë fuqitë bërthamore klasike - Shtetet e Bashkuara, Rusia, Kina, Franca dhe Britania - kanë pezulluar të gjithë prodhimin e materialeve të zbërthyeshme dhe po negociojnë për reduktimin e arsenaleve të tyre bërthamore. Jo aq me Pakistanin. Është duke shkuar në drejtim të kundërt; ndërtimi i armëve të reja bërthamore, duke rritur prodhimin e plutoniumit dhe vazhdon të bëjë uranium të pasuruar. Duket se Pakistani është në procesin e ndërtimit të një reaktori, i katërti, me siguri në mënyrë që të mund të nisë një grevë kundër në rast të një lufte bërthamore”.

Presidenti amerikan Barak Obama, është propaganduar për një botë pa armë bërthamore. A është kjo një ëndërr krejtësisht joreale?

”Vizione të tilla të guximshme janë të rëndësishme. Në fund të fundit, njeriu ka arritur të heqë gijotinën. Pse, atëherë, nuk duhet të kemi një botë pa armë bërthamore një ditë? “

IAEA është menduar për të parandaluar përhapjen e armëve bërthamore, por një nga qëllimet e saj është promovimi i materialit të zbërthyeshëm për përdorim civil.

“Bota ka nevojë për energji bërthamore dhe do të vazhdojë të bëjë kështu për një kohë të gjatë. Nuk ka alternativë të përballueshme për shpejtësi në rritje të kombeve në zhvillim”.

Fuqia bërthamore ka përfunduar në Gjermani. A mendoni se vendimi i Berlinit për ta braktisur energjinë bërthamore është i paarsyeshëm? ”Të jem mjaft i sinqertë, unë mendoj se është një mbi-reagim”.

Pra ju besoni se rreziqet janë të llogaritshme? ” Po. Por është gjithashtu e vërtetë se, si Fukushima në mënyrë të veçantë ka treguar, ne duhet të përfshijë llogaritjet edhe për skenarët e një kërcënimi më të vështirë. Në këtë aspekt, ne kemi qenë të pakujdesshëm atje. Japonia nuk e ka bërë këtë, dhe ky ishte një gabim i madh, siç ishte reagimi i IAEA-s për katastrofën”.

A jeni ende në kontakt me z. El Baradei? ”Po, ai kohët e fundit më dërgoi një mesazh me tekst ku më thonte në lidhje me zhvillimet e fundit në Kajro dhe në botën bërthamore”.

A do të bëhet presidenti i ardhshëm i Egjiptit? ” Unë nuk mendoj kështu. Ai është një politikan shumë i kualifikuar të cilët gjithmonë duhen për ekuilibër, por unë mendoj se një lloj i ndryshëm i politikanit është i nevojshëm në rrugët e Kajros. Megjithatë, egjiptianët duhet të përfitojnë nga përkushtimi i tij. Pas të gjithave, ata nuk do të gjenin asnjë person më të mirë për t’u shkruar atyre një kushtetutë të re, demokratike.

Po në lidhje me ju? A keni ndonjëherë etje për t'iu kthyer punës tuaj të mrekullueshme si një mbikëqyrës bërthamor?

” Në një masë të kufizuar. Mua më pëlqen liria ime akademike këtu në Shtetet e Bashkuara. Unë herë pas here e bëj në mënyrë të tërthortë pak politikë të respektuar”.

Përshtati: n.e/NOA

KOMENTE