English

U mbajt në Shqipëri, Kongresi V Ndërkombëtar i Arumunëve

Tiranë, 13 tetor, NOA/ Eglantina Nasi – Eshtë zhvilluar në Tiranë dhe Korçë, Kongresi Ndërkombëtar i Arumunëve. Edicioni i tij i pestë, përkatësisht i mbajtur gjatë datave 7-9 tetor, ka mbledhur në një tryezë të përbashkët përfaqësues të shoqatave të arumunëve në Shqipëri, Rumani, Maqedoni dhe Serbi. Organizatorët e këtij aktiviteti, kryepeshkopi i Arges dhe ai Muscel, të pranishëm në të, kanë deklaruar se këto takime vjetore kanë për qëllim për të promovuar të drejtat kulturore dhe etnike të arumunëve, si dhe njohjen e tyre si pakicë kombëtare në vendet e origjinës të Ballkanit.

Ndërkaq, dokumentet e paraqitura prej tyre, risollën në vëmendje gjatë punimeve të Kongresit, kontributin e veçantë të tyre për ringjalljen e jetës fetare në Shqipëri, pasi komuniteti arumun ka pësuar shumë gjatë regjimit totalitar komunist në Shqipëri, gjatë viteve 1945-1990. Konkretisht, në vitin 1967, regjimi totalitar e deklaroi Shqipërinë si një shtet ateist dhe i shkatërroi të gjitha kishat katolike dhe ato ortodokse.

Ndërsa në vitin 1992, u ngrit shoqata e parë arumune në vend, e themeluar në Arumunët e Shqipërisë, e cila synon ndër të tjera për të riorganizuar jetën fetare të këtij komuniteti.

Në mënyrë simbolike, gjatë ditëve të zhvillimit të këtij Kongresi, u zhvillua edhe një meshë e veçantë në kishën episkopale të arumunëve, në qytetin e Korçës, ku hirësia e tij Calinic, iu drejtua audiencës në një predikim, duke kujtuar mesazhin e thellë që përmban Ungjilli.

Gjithashtu, ai u ka dërguar një thirrje edhe të krishterëve maqedonas, duke i përkujtuar ata se forca e një kombi qëndron pikërisht në unitetin dhe në ruajtjen e identitetit kulturor dhe fetar. Ndërkaq, me ftesë të z.Viorel Stănilă, ambasadorit rumun në Tiranë, primatwt e Dioqezës së Argesit dhe Muscelit në Rumani, vizituan disa kisha të vjetra në afërsi të Korçës dhe të Tiranës.

Me këtë rast, ambasadori Stănilă tha:

"Kryepeshkopët e Arges dhe Muscel, si edhe ish-ambasadori rumun i njohur për Shqipërinë, George Micu, jeni konsideruar si themelues të historisë së Shqipërisë, në ringjalljen e kishës dhe identitetit fetar të arumunëve.

Sa për mua, me mjetet e mia modeste dhe me pak përvojë, përpiqem të jem pranë lidhjes mëmë në misionin apostolik të vërtetë që ata janë u përpjekur për të bërë. Për mua personalisht, ishte një gëzim i madh që të kem vizituar në Tiranë Kongresin Ndërkombëtar të Arumunëve".

n.e/NOA

Në Foto: Pamje nga punimet e Kongresit V të Arumunëve

KOMENTE