English

Mikail Sakashvilli: Gjeorgjia s’duhet ta braktisë rrugën e integrimit në BE

Tbilisi, 8 nëntor, NOA - Gjeorgjia mbetet e angazhuar për të hyrë në Bashkimin Evropian. Kështu është shprehur presidenti gjeorgjian, Mikail Sakashvilli, në një intervistë ekskluzive me “EurActiv”. Në një gjest pajtues ndaj Moskës, lideri gjeorgjian ka argumentuar se lidhjet e ngushta në mes të vendit të tij dhe Bashkimit Evropian, mund të hapin rrugën për më shumë integrim në mes të Rusisë dhe bllokut 27-vendësh. Sakashvilli ka qenë presidenti i Gjeorgjisë që nga viti 2004. Presidenca e tij ka qenë e shënuar nga tensione të mprehta me Rusinë, duke përfshirë një luftë të shkurtër në gusht 2008 mbi rajonin separatist të Osetisë Jugore. Si e bën rrugën Gjeorgjia në sy të Bashkimit Evropian? ”Të dy vendet, si Gjeorgjia dhe Moldavia, kanë qenë të identifikuara pothuajse nga të gjitha vendet si udhëheqëse në kryerjen e reformave. Kjo do të thotë se reformat tona në vitet e fundit kanë qenë të perceptuara jashtë vendit si një sukses. Përkundër faktit se 20% e territorit tonë është e pushtuar dhe ne jetojmë në rrezik të vazhdueshëm nga jashtë, ekonomia jonë ka qenë në rritje për vite me radhë. Ne presim rritje prej 7% këtë vit. Kjo është e mundur për shkak se Gjeorgjia, sipas Bankës Botërore, ofron kushtet më të mira për të drejtuar një biznes në Evropën Juglindore. Megjithatë, ajo që është më e rëndësishme është se ne kemi nisur rrugën tonë drejt Bashkimit Evropian. Në kryerjen e reformave, ne e duam Gjeorgjinë për t'u bërë një kandidat më i mirë për anëtarësim. Ne nuk e kemi këtë status ende, por kjo është me sa duket e mundshme në të ardhmen. Ky është një përmirësim i dukshëm”.

A duhet që Gjeorgjia, si Moldavia, të zgjidhë më parë problemet territoriale?

”Ky është një proces me tre hapa. Së pari, ne kemi nevojë për t'u bërë më të afërt me Bashkimin Evropian. Së dyti, ne duhet të bëhemit më tërheqës për zonat e pushtuara. Së treti, Rusia duhet të bëhet më e moderuar, por aktualisht nuk po e tregon. Ne po flasim këtu për një proces afat-gjatë. Megjithatë, kjo do të thotë se Gjeorgjia nuk duhet ta lërë rrugën e integrimit evropian. Më ngushtë, Gjeorgjia integron me institucionet e BE, kurse Rusia më tepër do të duhet ta rishohë politikën e saj ndaj Gjeorgjisë. Në fund, Rusia gjithashtu do të bëjë pjesë në Evropë, edhe në qoftë se në një mënyrë të ndryshme ose në nivele të ndryshme institucionale. Një ditë Rusia do të shkojë drejt BE-së. Çfarë ne duhet të bëjmë së pari: të zgjidhim problemet territoriale apo të bashkohemi me BE? Kjo është një perspektivë shumë e largët dhe ne kemi parë vendet e Evropës me çështje të hapura territoriale, të bëhen anëtare të Bashkimit. Në të njëjtën kohë ne nuk duam të eksportojmë problemet tona të brendshme në BE”.

Doni të thoni Qiproja? ”Jo vetëm. Gjermania është shembull i mirë i një vendi të ndarë, i cili arriti për t'u bashkuar me strukturat e Bashkimit Evropian. Por ajo që unë dua të theksoj sërish është se ne nuk duam t’i eksportojmë problemet tona. Por në qoftë se Gjeorgjia ndjek rrugën e integrimit, do të jetë e lehtë edhe për Rusinë për ta bërë këtë”.

Si ka ndërhyrë Rusia në ambiciet evropiane të vendeve të Kaukazit të Jugut? ”Vladimir Putin thotë haptazi se ai dëshiron të krijojë Bashkimin Sovjetik. Ai jo vetëm që flet, por ai gjithashtu vepron mbi këtë. Ai mori pjesë të Gjeorgjisë. Ai gjithashtu njoftoi mundësinë e përfshirjes së Osetisë së Jugut dhe Bjellorusisë. Ai flet hapur plotësisht për këtë. Ai thotë atë që mendon. Kjo është një situatë e vështirë. Rusia vendos presion mbi Ukrainën, por edhe mbi ne. Presioni mbi Moldavinë është dobësuar pak. Megjithatë, kjo politikë nuk mund të zgjasë përgjithmonë, kjo është ajo që unë shpresoj për të. Rusia nuk ka as burime të mjaftueshme dhe as një shtresë mjaft të madhe të njerëzve të arsimuar për ta vazhduar këtë politikë. Ne duhet të përgatitemi për momentin në të cilin populli rus ta kuptojë se kjo politikë nuk mund të zbatohet më. Kur kjo të ndodhë, ose kur të ndryshojë udhëheqja ruse, ne duhet të intensifikojmë përpjekjet tona. Por kam frikë se situata do të përkeqësohet edhe më tej para se të marrë më të mirë. Nga njëra anë, jemi përgatitur për skenarin më të keq, por nga ana tjetër ne shpresojmë për ndryshime me Rusinë”.

A mundet që të kërcënohet Gjeorgjia me marrëveshjet e gazit?

”Në rastin e energjisë, ne jemi plotësisht të pavarur. Prandaj ne kemi gjendje më të mirë në krahasim me republikat e tjera ish-sovjetike. Ne prodhojmë vetë energjinë tonë elektrike dhe ne e eksportojmë atë edhe në Rusi. Ne importojmë naftë dhe gaz nga Azerbajxhani dhe në qoftë se ka nevojë për më shumë, ne do ta marrim atë nga Turkmenistani. Ajo që Rusia ka arritur nëpërmjet embargos, shantazhi dhe presioni se Gjeorgjia është ish- republikë sovjetike pak e varur nga Rusia. Megjithatë, ne jemi në një situatë të vështirë për shkak të pushtimit të territorit tonë dhe për shkak të refugjatëve nga këto fusha”. A është e vërtetë se pas përfundimit të mandatit të detyrës në vitin 2013, ju do të bëheni kryeministër?

”Ne kemi reforma shumë të rëndësishme që të pranohen nga parlamenti deri në vitin 2013. Presidenti mban fuqi të konsiderueshme në kushtetutën tonë të re dhe kryeministrit është i rëndësishëm, por tërësisht i varur nga parlamenti. Por nuk është aq interesante një pozicion për një person që është aktualisht president”.

Përshtati:n.e/NOA

KOMENTE