English

Reportazhi italian: Gratë e ngujuara në Shqipëri, paguhen “2 pula në muaj”

Romë, 15 dhjetor, NOA - Një shkrim tronditës për gratë shqiptare që jetojnë nën petkun e Kanunit. I tillë është ai i botuar në gazetën italiane “La Repubblica”, në formën e një reportazhi nga Shkodra ku ka shumë gra të tilla, me titullin “Një muaj punë, kushton 2 pula për gratë e burgosura të Kanunit”.

I shkruar nga Andrea Milluzi, ai nis me përshkrimin se Kodi i lashtë i nderit, i detyron gratë e Shqipërisë së Veriut të ngujohen në shtëpi, ndërsa për të luftuar urinë, ato punojnë të famshmet rruaza apo stoli, simbol i besimit katolik, të quajtura “rosario”, të cilat shiten më pas rrugëve të Vatikanit për qindra herë më shumë nga sa ato paguhen.

“Vetëm dy pula, kushton puna e një muaji të tërë për një grua shqiptare të ngujuar”, citon artikulli në fjalë, duke treguar gjendjen e trishtueshme në të cilën gjenden të tilla gra në veri të vendit tonë, që vuajnë në ende efektet e dukurisë së gjakmarrjes.

“Kanuni, do të thotë se në zonat veriore të Shqipërisë, të cilat janë më të prapambetura se pjesa tjetër e vendit, nëse një familje pëson një vrasje, atëherë meshkujt e saj mund të marrin hak mbi njerëzit e tij nëse nuk duan të marrin turpin mbi vete”, citon autori i këtij artikulli. Duke shtuar më pas se në Shkodër, ka realisht rreth 90 familje të detyruara të vuajnë nga ky ligj antik i Kanunit. Autori italian ka marrë në referim një familje të tillë, Paplekat, ku burri, gruaja, një djalë dhe një vajzë, rrinë të ngujuar në dhomën e ndenjies.

Ata tregojnë sesi ndryshoi jeta e tyre në pesë vjet, që kur Kanuni për aktin e vrasjes së një kushëriri, i detyroi ata të largohen nga shtëpia e tyre në male, për t’u fshehur në Shkodër.

Më pas, tregohet portreti i Anës që është 35 vjeç dhe që paguhet vetëm sa 2 pula në treg, për të bërë një rosario. Gra si ajo, pohon autori i shkrimit, përdoren në këtë mënyrë për të prodhuar të tilla stoli të botës katolike, të cilat në Vatikan shiten qindra herë më shtrenjtë ...

n.e/NOA

Në Foto: E ngujuara shqiptare Ana, që krijon stoli për katolikët

KOMENTE
  • Kushtrim Selmanaj21:49 - 15 Dhjetor 2011
    Mund te paguhen dhe 200 pula, dhe 20000 pula. Akoma se keni kuptuar qe problemi s'eshte aty? Dikush te me pemendi nje vend tjeter evropian, ndoshta dhe ne bote ku ekziston ky turp, prodhim i injorances, prapambetjes se skajshme kulturore, sociale.
  • Xheni Serica21:06 - 15 Dhjetor 2011
    mos i ekzagjeroni kaq shume gjerat ...qe per 2 pula punon nje person per te bere 2 rozario edhe ne vitet 40 nuk ndodhte kjio gje .