English

Korea e Veriut shpall amnisti për të burgosurit

Koreja e Veriut thotë se do të japë një amnisti për të burgosurit për nder të të ditëlindjes së dy liderëve të tij.

Agjensia e lajmeve KCNA tha se amnistia do të fillojë nga 1 shkurti, për nder të Kim Jong-il, i cili vdiq muajin e kaluar, dhe babai i tij Kim Il-sung.

Asnjë informacion nuk është dhënë lidhur me të burgosurit e tjerë nëse do të lirohen apo jo.

Amnesty International vlerëson më shumë se 200.000 njerëz janë duke u mbajtur në burg, në kampet politike në të gjithë vendin.

KCNA tha se amnistia mishëron "politika fisnike, mirëdashëse dhe gjithëpërfshirës i presidentit Kim Il-Sung dhe udhëheqësi Kim Jong-il".

Këtë vit do të organizohet 70 vjetori i lindjes Kim Jong-il dhe i njëqindtë për babain e tij.

Z. Kim vdiq më 17 dhjetor nga një sulm në zemër. Ai e vendosi Korenë e Veriut - në një vend të varfër dhe të armatosur me armë bërthamore, në një shtet me histori të tmerrshme të drejtave të njeriut - që nga vdekja e babait të tij në vitin 1994.

Ai është pasuar nga djali i tij, Kim Jong-un, i cili është pak me shumë se 20 - vjet dhe ka pak përvojë politike.

Koreja e Veriut zhvilloi një amnisti për të burgosurit në gusht 2005, për të shënuar 60 vjetorin e përfundimit të sundimit kolonial japonez, dhe e para që ishte në vitin 2002.

Nuk është e qartë se sa të burgosur u liruan në të dyja rastet.

Vitin e kaluar grupi i të drejtave Amnesty International tha se beson kampet e burgut brenda Koresë së Veriut, në zgjerimin e tyre.

Rezultatet e tij janë bazuar në imazhet satelitore të cilat treguan se madhësia e kampeve ishte rritur në mënyrë të konsiderueshme.

Grupi i cituar dëshmi nga ish-të burgosurit përshkruajnë një regjim të urisë, torturave dhe punë të detyruar brenda kampeve.

KOMENTE