English

Kriza ushqimore së shpejti prek Sudanin

Duke folur për shtypin të martën, ambasadorja Rice fajsoi drejtpërdrejtë qeverinë në Khartoum për situatën.
“Qeveria e Sudanit qëllimisht ka ndaluar qasjen e organizatave ndërkombëtare joqeveritare, Kombeve të Bashkuara dhe punonjësit e ndihmave ndërkombëtare për zonat më të prekura në Kordofanin Jugor dhe Nilin Blu. Këshilli diskutoi këtë çështje në thellësi dhe vërtet është një situatë që është e paarsyeshme dhe e papranueshme.”
Ambasadorja Rice tha se janë bërë përpjekje për t’i kërkuar qeverisë së Sudanit që të lejojë hyrjen në zonat e prekura, por pavarësisht bisedimeve, asgjë nuk ka ndodhur.
“Ne përsërisim thirrjen ndaj qeverisë së Sudanit që të lejojë qasje të plotë, të menjëhershme dhe pa kushte ndaj popullatave në Kordofanin Jugor dhe Nilin Blu për të menjanuar atë që ka mundësi të kthehet shumë shpejt në një krizë humanitare në shkallë të gjerë. Nëse nuk ndodh kjo, ne do të jemi tejet të shqetësuar dhe duhet të shqyrtojmë mënyra të tjera për të trajtuar krizën që po merr formë.”
Por i dërguari i Sudanit në Kombet e Bashkuara, Daffa-Alla Elhag Ali Osman hodhi poshtë paralajmërimin e zonjës Rice për kërcënimin e një krize ushqimore, duke thënë se në 99 përqind të Nilit Blu dhe Kordofanit Jugor, situata është normale.

KOMENTE