English

Sistemi imun mund të luajë një rol në ndalimin e orës biologjike të një gruaje

Sistemi imun mund të luajë një rol në ndalimin e orës biologjike të një gruaje.

John Perry në Universitetin e Oksfordit dhe kolegët e tij realizuan 43 studime të gjenomit të menopauzës, duke përfshirë më shumë se 50.000 femra. Duke krahasuar moshën që fillon menopauza, ekipi Perry kaidentifikuar 13 rajone me lidhje të mundshme për kohën e menopauzës. Tre prej rajoneve ishin vendosur brenda geneve që lidhen me sistemin imunitar. Rajone të tjera të ndodhur brenda geneve ishin genet që bëjnë riparimin e kontrollit, rregullojnë hormonet dhe shkaktojnë inflamacion.
Nuk është ende e qartë nëse sistemi imun është forca kryesore lëvizëse për menopauzën apo thjesht një lojtar backseat për forcat biologjike të tilla si luhatjet hormonale. "Kjo do të bëhet e qartë kur ne të kemi identifikuar më shumë bazë gjenetike të fillimit të menopauzës", thotë Perry. Megjithatë, një test gjenetik që të parashikojë se kur do të fillojë menopauzëa është ende një perspektivë e largët.
Lidhja midis ovulacionit dhe sistemit imunitar nuk është e papritur: disa gra me pamjaftueshmëri fillestare ovariane, të cilat i nënshtrohen një menopauzë të hershme që është e pazakontë, ka të bëjë me një sëmundje autoimune të vezoreve.

KOMENTE