English

16 milionë amerikanë kanë HPV në gojën e tyre, kryesisht burra

Të paktën 50 për qind e amerikanëve seksualisht aktive, do të ketë në jetën e tyre, HPV sipas vlerësimeve të qeverisë. Një studim i ri sugjeron se shumë prej tyre mund të kenë gjithashtu Human Papilloma Virus në gojën e tyre.

Studimi - i cili ishte vlerësimi i parë mbarëkombëtar se si shumë njerëz në SHBA kanë në gojë Human Papilloma Virus - zbuloi se 7 për qind e amerikanëve të moshës 14-69 janë të infektuar. Pra një shifër prej 16 milionë njerëz.

HPV është e njohur gjithnjë e më shumë si shkaktari kryesor i kancerit oral që ndodhet në zonën e pasme të gjuhës dhe zona e bajameve. Duhani dhe pijet e rënda janë edhe shkaqet kryesore.

Megjithatë këto rezultate nuk janë shkak për një alarm sipas ekspertëve. Ndërsa kanceret në gojë janë në rritje - ndoshta nga seksi oral, HealthPop raportoi - shumica e njerëzve me HPV në gojë kurrë nuk do të zhvillojnë kancer. Dhe shumica e tyre nuk kanë llojin më të fuqishëm të kancerit. Gjithashtu, teste për HPV gojë janë të kushtueshme dhe të përdorur kryesisht për qëllime kërkimore.

Megjithatë, ekspertët thonë se studimi ofron informata të rëndësishme për hulumtimet e ardhshme që mund të rrisë njohuritë rreth asaj se kush është më në rrezik për kancerin oral dhe mënyrat për të parandaluar sëmundje.

Ka shumë lloje të HPV, por një tendosje në veçanti i njohur si HPV-16 është më i fuqishëm i lidhur me kancerin oral dhe gjithashtu është një shkak i zakonshëm i kancerit të qafës së mitrës. Kjo tendosje është gjetur në rreth 1 për qind e njerëzve të studiuar, përkthyer në rreth 2 milionë amerikanë.

Studimi "na ofron një siguri" që shumica e njerëzve me HPV gojë nuk do të marrin kancerin oral, tha Dr Maura Gillison, autori kryesor dhe një studiues në Universitetin Shtetëror të Ohio. Miliona mund të ketë HPV gojë, por më pak se 15.000 amerikanë diagnostikohen për kancer nga HPV-ja

Simptomat e këtyre kancereve, të cilat mund të përfshijnë një dhimbje të fytit, vështirësi gëlltitjes, dhimbje veshi dhe nyjet limfatike fryrë në qafë. Sipas Institutit Kombëtar të Kancerit , më shumë se 39.000 raste të reja të kancerit janë diagnostikuar me gojë çdo vit.

KOMENTE