English

Në Shqipëri mungon edhe kultura për mjekun - shprehen mjekët dhe kirurgët e spitalit të neurologjisë

Shifra gjithmonë e në rritje për sëmundjet tumorrale që po prekin pa dallim të gjitha moshat. Arsyeja? -
Një tumor i trurit është një tumor intracranial i ngurtë, një tumor (përcaktuar si një rritje anormale e qelizave) në kuadër të trurit ose të kanalit qendror kurrizor.
Tumoret e trurit përfshijnë të gjitha tumoret brenda kafkës ose në kanalin qendror kurrizor. Ata janë krijuar nga një ndarje e qelizave jonormale dhe e pakontrolluar, zakonisht në tru, por edhe në inde limfatike, në enët e gjakut, në nerva të kafkës, në zarf të trurit (meninges), kafka, gjëndrra e hipofizës, ose gjëndrës pineale.
400 shqiptarë diagnostikohen çdo vit të prekur nga kanceri i sistemit nervor. Rritja e numrit të këtyre pacientëve vitet e fundit nuk po njeh ndalje. Mjekët parashikojnë një të ardhme edhe më të frikshme, pasi në këtë shifër nuk përfshihen personat që nuk e kanë zbuluar ende që kanë një tumor në kokë. Një studim të tillë ka bërë Anglia, ku rezultoi që 100 mijë britanikë nuk e dinin që qelizat kancerogjene ju kishin prekur trurin. Shqiptarët janë gjithmonë e më të prirur për t`u semure për shkak të këtyre faktorëve.
Mjekët dhe kirurgët e spitalit të neurologjisë theksuan në seminarin për sëmundjet kanceroze se në Shqipëri mungon edhe kultura për mjekun, tek i cili duhet të shkosh të paktën një herë në vit edhe nëse nuk ke asnjë shqetësim në trup.

KOMENTE