English

Infeksionet seksuale mbi moshat 45 vjeç, janë rritur shumë

Infeksionet Seksuale janë rritur pas moshës 45 vjeç pasi në këtë moshë janë rritur dhe divorcet, dhe persona të kësaj moshe kryejnë mardhënie seksuale të pambrojtura.
Rastet e klamidias dhe herpes janë dyfishuar në 10 vjetët e fundit ndërsa rastet me sifliz që ishin zhdukur taji janë 4 fishuar.
Studiuesit pretendojnë se njerëzit që marrin Viagra janë veçanërisht të pambrojtur për HIV.
Paralajmërimet vijnë nga mjekët e revistës Student BMJ të cilët thonë se katër nga pesë persona të moshës 50-90 janë seksualisht aktive.

Zyrtarët e sseksuale në mesin e njerëzve të moshuar. Mjekët fajësojnë numrin e divorceve në rritje në mesin e grupit të moshës dhe kërkimit të mëvonshëm për marrëdhënie të reja, shpesh përmes internetit apo agjencive të takimit.
Mjekët thonë se ata janë duke parë normat në rritje të HIV dhe infektimi IST në njerëz të moshuar.
Një studim i vitit të kaluar u gjetën një në dhjetë britanikë të moshës mbi 50 vjeç ishte i lumtur duke bërë një hallakatje në pushime.

Dr Valerie Delpech, kreu i departamentit të HIV në Agjencisë për Mbrojtjen e Shëndetit, tha: "Ne po shohim Rritjen e normave të HIV dhe IST, infeksione në njerëz të moshuar, ndoshta në ato që vijnë nga marrëdhënie afatgjata dhe që hyjnë në partneritete të reja. Kjo është një kujtesë se ne të gjithë mund të jemi të rrezikuar nga HIV dhe STI. Prandaj kënaqësinë mos e ndërpirsni po ashtu dhe aventurat por secili duhet të ketë një ekran mbrojtës në mendjen e tyre"
Rachel von Stimson, student i mjekësisë në Londër Kolegji Mbretëror, dhe Ranjababu Kulasegaram, genitalo-urinare, konsulent mjek në Spitalin St Thomas, Londër, gjetën një rritje të rasteve me STI në Britani, SHBA dhe Kanada në moshat 45 vjeç deri në 64, në 10 vjetët e fundit.
Por rastet me të gjitha këto infeksione, që janë në rritje me hapa galopante gjenden në Britani.

Gratë e moshuara mund të jenë më në rrezik, thonë studiuesit, pasi ndryshimet fizike pas menopauzës lënë ata më të prirur për të infeksionit.

Meshkujt të cilët kanë përdorur viagra që në vitin e parë të mardhënies së tyre janë më të prirur nga këto infeksione.
Hulumtuesit duan GP të marrin më shumë përgjegjësi për të diskutuar seks të sigurt me pacientët e moshuar.
Natika Halil, e FPA - dikur Shoqata e Planifikimit Familjar, tha: "Shumë njerëz në këtë grup-moshë që vijnë nga e marrëdhënie afat-gjatë nuk e mendoj se seksi më i sigurtë vlen për ta.
"Por e vërteta është STI do të gjeni ju ashtu si tërheqëse pavarësisht nga mosha e juaj.
Shoqata e planifikimit familjar bën të ditur se shumë janë të kësaj moshe pasi ata duke patur një mardhënie të gjatë, tani mendojnë se sëmundjet nuk vlejnë për moshën e tyre, pra janë të mbrojtur, ndërkohë STI nuk pyet se në çmoshë je.
Ndaj kujdesi duhet në çdo kohë dhe në maksimum.
KOMENTE