English

Malev-i ndërpret fluturimet. Gjendja financiare e paqëndrueshme

Agjencia ajrore Malev ka ndërprerë fluturimet që sot në 3 shkurt herët në mëngjes dhe shkak për këtë thuhet se është gjendja e saj financiare e paqëndrueshme.
Malev, i cili është një anëtar i aleancës ajrore OneWorld që përfshin gjithashtu American Airlines dhe British Airways, ka borxhe rreth 270 milionë dollarë dhe për këtë arsye nuk ka qenë në gjendje të gjejë investitorë të rinj, kështu detyrohet të ndërpt]resë fluturimet dhe të shpallë falimentimin e saj.

Linja ajrore, e cila është themeluar një vit pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, ndali të gjitha fluturimet e saj të premten në orët e para të mëngjesit.

Drejtori i menaxhimit Lorant Limburger tha se në linjat ajrore të ditëve të fundit partneri kishte humbur papritur besimin në Malev dhe kishte filluar duke kërkuar pagesat paradhënie për shërbimet e tyre.
Dhe kjo ka bërë që sot të mbyllen të gjitha fluturimet duke i kërkuar ndjesë të gjithë udhëtarëve.


Kryeministri Viktor Orban tha në radion shtetërore se dy aeroplanët Malev ishin ende jashtë vendit - një në Tel Aviv, tjetri në Irlandë. Këto avionë nuk u lejuan të kthehen për shkak të borxheve të akumuluara të linjës ajrore.

Muajin e kaluar, Bashkimi Europian urdhëroi Malev për të shlyer gati 400 milionë dollarë subvencione shtetërore të paligjshme të marra midis 2007 dhe 2010. Në vitin 2010, humbjet Malev arriti 110.000.000 $.

"Kjo është një gjë e dhimbshme. Ne jemi përpjekur për të mbajtur Malev në rrugën e duhur për aq kohë sa ne mundemi, por kjo është aq sa ne mund të bëjmë, ka thënë Orban, duke shtuar se ai kishte ende shpresë se investitorë të rinj mund të gjenden, pavarësisht krizës së Evropës.

"Unë besoj se një ristart nuk është e pamundur," tha ai.

Malev u themelua në vitin 1946 dhe ka 2.600 të punësuar. Pas disa përpjekjeve privatizimesh të dështuara gjatë 20 viteve të fundit, shteti tani zotëron 95 për qind të kompanisë. Një marrëveshje për të shitur një pjesë të aksioneve të Malev në Hainan Airlines të Kinës u mendua vitin e kaluar.

KOMENTE