English

Lulzim Basha. Fjala e tij e plotë për 92-vjetorin e Tiranës si kryeqytet

I nderuar z.Kryeministër, shumë të nderuar pjesëmarrës!

“100 vjet më parë, askush në Tiranë nuk e dinte se çfarë fati e priste këtë qytet dhe në çfarë kohërash e sfidash do të kalonte. Kanë ndodhur shumë ndryshime dramatike, por 100 vjet më pas, një gjë ka mbetur e njëjtë, e konservuar me kujdes në ndërgjegjjen dhe qytetarinë e këtij qyteti, pasioni dhe dashuria për lirinë.

Jemi mbledhur sot këtu, për të kremtuar 92-vjetorin e shpalljes së Tiranës kryeqytet. Ky është një moment për t’u ndalur, kujtuar se çfarë ka ndodhur 92 vjet më parë dhe për t’u përulur me nderim, respekt dhe mirënjohje para veprës atdhetare të familjeve të shquara dhe patriote të Tiranës, Toptanëve, Gjinalëve, Kalliu, Beshiri, Petrela, Bakiu, Turdiu, Jarani, Preza, Llagami, Fortuzi, Dalliu, Myderizi, Mara, Ndroqi, Hallulli, Këlliçi, Karapici, Stërmasi, Begeja e shumë të tjerë, por është po kështu momenti për të filluar projektimin e Tiranës europine, si një kryeqendër të denjë të shqiptarëve.

Që nga 1913, Tirana u shndërrua në qytetin më mikpritës të shqiptarëve. Për dekada me radhë, Tirana ishte qytet i shpresës për çdo shqiptar, por sot detyra jonë është që ta bëjmë Tiranën shpresën e qytetarëve të saj, qofshin autoktonë apo të ardhur, banorë të përhershëm apo të përkohshëm, ta bëjmë atë qytetin e shanseve dhe mundësive më të mëdha për të gjithë. Tirana ishte dhe vazhdon të jetë një qytet i etur për liri. Pikërisht në kryeqytetin tonë ndodhën ngjarjet e mëdha që sollën rënien e diktaturës komuniste, në sheshin “Skënderbej”, aty ku fillimisht kryqëzoheshin vetëm rrugët që lidhnin viset shqiptare, 22 vjet më parë morri jetë ëndrra jonë europiane. Tani që kemi hyrë në vitin e 100-të të pavarësisë së shtetit shqiptar, Tirana ka rritur përmasat e saj gjeografike, demografike, kulturore dhe politike. Kryeqyteti ynë mbetet qendra e gravitetit të shqiptarëve, qendër e artit, kulturës, sportit, shkencës, politikës dhe ekonomisë. Tirana është qytet i bashkëjetesës fetare. Kjo është sigurisht një kënaqësi dhe privilegj, por njëkohësisht edhe përgjegjësi, përgjegjësi për të qenë një qytet europian, lokomotivë në rrugën e integrimit europian të shqiptarëve. 100 vjet pavarësi meritojnë një Tiranë europiane.

Bashkia e Tiranës është e angazhuar që ta bëjë qytetin tonë, me ritme shumë të shpejta, qendrën europiane të shtetit shqiptar. Tirana nuk do të jetë thjesht për konvencion, kryeqyteti i Shqipërisë, do të jetë realisht qendra rrezatuese e vlerave tona të përbashkëta, e vlerave më të mira të shqiptarëve, qoftë dhe e vlerave të njëjta që ndajmë me qytetarët europianë, një qytet i lirë dhe i shanseve të mëdha, qytet ku bashkëjetohet hap pas hapi me modernen, por ku respektohet dhe ruhet trashëgimia, qytet bujar dhe mikpritës, i denjë për elitat intelektuale dhe kulturore, qytet europian i 100 mijë studentëve. Tirana europiane është prioriteti ynë dhe nuk mund të ketë destinacion tjetër për kryeqytetin tonë. Pas 100 viteve pavarësi dhe në këtë 92-vjetor të shpalljes së tij si kryeqytet, Tirana është më afër Brukselit, më afër Uashingtonit, më afër Romës dhe shumë qendrave të tjera të rëndësishme të botës. Sot, ne jemi gjithashtu më afër Prishtinës, Shkupit, Tetovës, Tuzit, Ulqinit, Preshevës dhe shumë qyteteve të tjera ku jetojnë shqiptarët. Tirana ka një mision dhe unë jam i lumtur, që ne të gjithë jemi pjesë e tij. Misioni është “Tirana evropiane”, për banorët e saj dhe gjithë shqiptarët.

Qyteti i Tiranës dhe Bashkia përjetojnë 2012-ën, si një vit të jashtëzakonshëm për kombin tonë. Në 100-vjetorin e Pavarësisë do të bëjmë gjithçka për të kujtuar me respekt kontributin e baballarëve të kombit dhe për të festuar siç i takon një kryeqyteti, ekzistencën një shekullore të shtetit tonë. E nisim sot me këtë simpozium, ku do të kemi referime shkencore dhe specialist të fushës, profesorë, akademikë, por para se të fillojmë të gjithë këtë, më jepni mundësinë, t’i jap fjalën Kryetarit të Qeverisë, Kryeministrit të Shqipërisë, z. Sali Berisha”

KOMENTE