English

Sëmundja e gjumit. Shkencëtarët shpresojnë se kanë gjetur kurimin

A keni dëgjuar për mizën Cece ndonjëherë?
Miza Cece është mizë e vendeve të Afrikës, që me pickimin e saj shkakton sëmundjen e gjumit te njerëzit ose helmimin e kafshëve.

Dhe sot shkencëtarët mendojnë se kanë gjetur një mënyrë për të vrarë këtë sëmundje dhe të sjellin shërimin te njerëzit.
Në të njëjtën mënyrë ashtu si bakteret miqësore në zorrët tona, miza cece strehon bakteret në gjëndra, muskuj dhe gjëndrat e pështymës.

Ekspertët në Belgjikë e kanë modifikuar gjenetikisht këto "baktere të mira" në mënyrë që ata t'i sulmojnë parazitët fajtorë të futur në gjakun e njeriut.
Sëmundje duke fjetur, apo trypanosomiasis është një sëmundje potencialisht fatale që shqetëson shumë rajone të Afrikës.

Megjithëse numri i njerëzve të infektuar me këtë sëmundje ka qenë duke u ulur në sajë të diagnozës dhe trajtimit më të mirë, ka qenë akoma më shumë se 7,000 raste të reja të regjistruara në vitin 2010-2011.

Paraziti i gjumit që shkakton sëmundjen transmetohet tek njerëzit nëpërmjet pickimit që u bëjnë njerëzve këto miza.

Kjo shkakton dhimbje koke, ethe, kruarje. Pastaj pason faza e dytë e sëmundjes si parazitëve që kalojnë barierën, në gjak-tru-sistem nervor.
Personi pastaj bëhet i hutuar, i dobët dhe përjeton trazirat e gjumit që i japin sëmundjes emrin.
Pa trajtim, sëmundja është fatale duke fjetur.
Por terapitë aktuale shpesh kanë efekte anësore të pakëndshme.
Ekipi Belgjika në Institutin e Mjekësisë Tropikale në Antwerp janë fokusuar në gjetjen e një mënyrë për të shkatërruar parazitin e sëmundjes së gjumit trypanosome - që fluturojnë dhe mbarten nga mizat cece.

Ata gjetën bakteret të quajtur Sodalis glossinidius, e cila natyrisht jeton në fluturim ku mund të përdorin për të filluar një sulm nga brenda por duke i
ndryshuar gjenet e baktereve duke e bërë atë të çlirojë antitrupat të njohur si Nanobodies kundër parazitit.
Ekspertët në Beligjikë janë shprehur se jemi në rrugë të mbarë.

KOMENTE