English

Shtetet e Eurozonës nuk e duan më Greqinë shprehet Venizelos

Disa vende të eurozonës nuk e duan Greqinë në bllok, ka thënë ministri i Financave, Evangelos Venizelos.
Ai akuzoi shtetet se "luajnë me zjarr", si Greqia po vepron duke bërë një plan të ashpër të kërkuar nga BE-ja dhe FMN-së në këmbim për një borxh të madh.
Athina u zotua për të qartësuar planin para se të thirrej konferenca me Bossët e eurozonës.
Greqia ka nevojë të bindë huadhënësit që ajo do të bëjë kursime të mjaftueshme, dhe se politikanët e saj do të miratojnë ndryshimet.
Athina është duke shpresuar për të marrë një 130bn euro (£ 110bn; $ 170bn) borxh nga BE dhe FMN.
Parlamenti miratoi një paketë masash shtrënguese të dielën, por ministrat e eurozonës donin akoma më shumë detaje lidhur me shkurtimet në Greqi.
Ministrat gjithashtu këmbëngulën se partitë e mëdha politike greke duhet të angazhohen për zbatimin e shkurtimeve, pavarësisht se kush fiton zgjedhjet e përgjithshme të planifikuara për muajin prill.
Udhëheqësit e dy partive kryesore kanë nënshkruar tashmë letrat e miratimit të ndryshimeve.
Lideri i partisë konservatore Demokracia e Re, Antonis Samaras, shkruan se nëse partia e tij fiton në prill ajo do të "mbetet e angazhuar për objektivat e programit, të objektivave dhe politikave të rëndësishme".
Një zyrtar grek tha për BBC se 325m euro kursime shtesë ishin bërë me shkurtime nga mbrojtja, shëndeti dhe buxhetet e qeverisjes vendore.
Z. Venizelos tha se kishte shumë pak çështje të mbetura pezull lidhur me paketën e ashpër dhe premtoi se ato do të qartësohen plotësisht para se konferenca të filoojë.
Por ai gjithashtu paralajmëroi se disa vende të eurozonës janë "duke luajtur me zjarr", duke thënë: " Ka shumë vende në eurozonë që nuk na duan ne më"
Z. Venizelos tha gjithashtu se presidenti Karolos Papulias kishte zgjedhur vullnetarisht të heqë dorë nga paga e tij si një "gjest i nderuar ... simbolik". Ai është raportuar për të fituar 280.000 euro në vit.
Pa kreditim, Greqia nuk do të jetë në gjendje të paguajë borxhet e veta.
Duket qartë se durimi i këtyre vendeve po i mbaron lidhur me Greqinë.

Të mërkurën Ministri gjerman i financave Wolfgang Shable i tha radios lokale se duam të ndihmojmë Greqinë por nuk mund të derdhim paratë në një humnerë.
Zyrtarë të paidentifikuar të eurozonës u cituan duke sugjeruar se sigurimet e fundit të Greqisë ende nuk mund të jenë të mjaftueshme, sepse njerëzit nuk i besojnë politikanët e vendit.

Zyrtarër e Be thonë se Greqia ka dështuar lidhur me premtimet e bëra në marrëveshjet e mëparshme.

Në një konferencë për shtyp të mërkurën, zëdhënësi i Kancelares gjermane Angela Merkel, Steffen Seibert, mohoi se Gjermania e donte Greqinë jashtë eurozonës.
"Unë mund të them fare qartë për qeverinë federale që këto zëra janë të rreme," tha ai.
Amadeu Altafaj, një zëdhënës i ekonomisë së BE-së Oli Ren, tha se anëtarët e eurozonës "kishin deklaruar shumë qartë se ata duan, që Greqia të mbetet një anëtar i eurozonës".
Por në një intervistë të publikuar të premten, kreu i inxhinierisë së Gjermanisë dhe elektronikës gjigand Bosch kërkon që Greqia të nxirret nga BE.

Ndërsa në një transkript të fituara nga Reuters, CEO Franz Fehrenbach thotë: "Ky shtet me pensione fantazmë dhe njerëz të pasur që nuk paguajnë taksa, një shtet pa një administratë funksionale, nuk ka vend në Bashkimin Evropian."

KOMENTE