English

Pak gjumë, sistem imunitar të rënë, më shumë sëmurë

Rregullisht qëndrimi deri vonë, ose të paturit e një modeli të ndërprerë gjumi, na lë të hapur ndaj infeksionit dhe sëmundjeve, sipas një studimi të ri.
Sistemi ynë imunitar është i lidhur me ciklin tonë të gjumit, dhe do të dëmtohet nëse modelet e gjumit tonë do të jenë të çorientuara.
Hulumtuesit kanë gjetur se ora qarkulluese - mekanizmi gjenetik që rregullon gjumin tonë - kontrollon nivelin e një gjeni jetik për sistemin tonë imunitar.

Shkencëtarët nga Universiteti Yale e kanë lidhur gjenin TLR-9 në ciklin në minj.
Kur shprehjet e gjenit ishin më të lartë, ai ishte në gjendje të përgjigjej më të mirë ndaj baktereve dhe viruseve.
Në mënyrë të ngjashme, minjtë janë përgjigjur më mirë ndaj infeksionit dhe vaksinimit.
Ndërprerje të ciklit mund të ndikojnë shprehjen e gjeneve, duke na bërë më të ndjeshëm ndaj sëmundjes, raporton gazeta Imuniteti.

Kjo jo vetëm që sugjeron se shkëputjet e jetesës si afat-ngarkesë, udhëtimet ajrore mund të kontribuojë drejtpërdrejt në sëmundjen, ajo gjithashtu sugjeron se mund të ketë raste ideale gjatë ditës për të marrë vaksinimet.
Profesor Erol Fikrig tha: "Njerëzit intuitive dinë se kur modelet e tyre të gjumit janë të shqetësuar, dhe ata kanë më shumë gjasa të sëmuren.
"Ai e bën të duket se ndërprerjet e kohës qarkulluese të ndikojnë në mënyrë të ndjeshme në patogjenezën tonë"
Ai gjithashtu sugjeroi se dhe dritat artificiale të ndryshme mund të prishin gjumin tonë.
Ai tha: "Do të jetë e rëndësishme për të hetuar se si këto faktorë ndikojnë në reagimin e sistemit imunitar."

KOMENTE