English

CNN shprehet për incidentin e Kandaharit ku mbeti i vrarë një shqiptar

Një burrë me një uniformë të policisë afgane hapi zjarr ndaj trupave të NATO-s në Afganistan, duke vrarë një. NATO tha se, në atë që duket të jetë e fundit e dhjetëra rasteve të forcave afgane të sigurisë të cilët kanë kthyer armët e tyre mbi trupat ndërkombëtarë që janë menduar të jenë aleatët e tyre. Sipas qeverisë provinciale në Kandahar, ku të shtënat u zhvilluan, një ushtar shqiptar u vra dhe tre trupa të tjerë u plagosën, duke përfshirë dy shqiptarë dhe një amerikan. Dhuna rezultoi nga një grindje ndërmjet policisë afgane dhe ushtarëve të koalicionit të cilët ishin duke shpërndarë dokumentet për studentët në zonë, tha një zyrë mediatike e Kandahar.

Një arrestim është bërë dhe incidenti po hetohet. Forcat e Sigurisë lëshuan ​​një deklaratë të shkurtër që konfirmon të shtënat dhe vdekjen pa dhënë shtetësinë e ushtarit ose çdo hollësi të tjera. Ka pasur të paktën 42 sulme nga forcat afgane të sigurisë në aleatët e tyre ndërkombëtarë në pesë vitet e fundit, tha një ligjvënës i lartë amerikan këtë muaj.

Franca pezulloi operacionet e saj në Afganistan këtë vit, pas dy incidenteve të tilla duke lënë gjashtë trupa franceze të vdekur. SHBA Rep Buck McKeon, një republikan Kalifornian i cili kryeson Komitetin për shërbimet e armatosura, kanë detajuar të paktën 42 sulmuesit, të gjithë anëtarët e Forcës së Sigurisë Kombëtare Afgane, nga 2007 deri 2011. Forcat afgane më shumë veprojnë me marrëveshje ndërmjet tyre të cilat çojnë në marrjen e vendimeve. Kontestet e tilla mund të lindin nga keqkuptimi kulturor, fetar dhe ideologjik fërkimi apo për të luftuar stresin, tha një Gjeneral Brigade. Gjenerali Stephen Townsend, se trajnimi kulturor ka qenë jetik për ushtarët amerikanë, dhe tani afganët janë duke bërë të njëjtën gjë në sigurimin e të kuptuarit më të mirë të amerikanëve. Një tjetër grup i kriminelëve të përfshirë kryengritësit që ishin në gjendje të kalojnë veten jashtë si ushtarë afganë dhe të depërtojnë bazat. Incidentet përfaqësojnë një pjesë të vdekjeve të koalicionit të përgjithshme në luftë por janë jashtëzakonisht të dëmtuar, duke nxitur një mosbesim të ndërsjellë në një moment kritik në tranzicionin e Afganistanit, thanë ekspertët. NATO-Koalicioni i kryesuar nga ushtria është duke u përpjekur për të ndihmuar forcat lokale në tranzicion. Presidenti Barack Obama ka njoftuar tërheqjen amerikane në vitin 2014.
Franca ka pezulluar operacionet e saj pas ushtarëve francezë që janë vrarë nga homologët afganë në provincën lindore Kapisa në janar. Të shtënat pasuan një incident në dhjetor, ku një ushtar afgan vrau dy ushtarë francezë. "Ushtria franceze nuk është në Afganistan për tu vrarë nga ushtarët afganë," tha presidenti francez Nicolas Sarkozy pas vrasjeve.

KOMENTE