English

Nelson Mandela në spital me sëmundje të stomakut

Ish-presidenti i Afrikës së Jugut Nelson Mandela u shtrua në spital të shtunën me një sëmundje në stomak, sipas një deklarate të qeverisë.
Mandela "ka pasur një ankesë të gjatë të barkut dhe mjekët mendojnë se ka nevojë për vëmendjen e duhur specialist mjekësor", tha Presidenti Jacob Zuma, i pyetur dhe se privacia e Mandelës të respektohet.
Deklarata nuk shpreh se në cilin spital Mandela ishte duke u trajtuar. Në vitin 2011, ai u shtrua në spital për disa ditë me një infeksion respirator akut.

Mandela u bë presidenti i parë i Afrikës së Jugut në vitin 1994 pasi kaloi 27 vjet në burg për luftën e tij kundër sundimit aparteidit racist, dhe mori Çmimin Nobel për Paqe për përpjekjet e tij.
Derek Kemper, një 47-vjeçar konsulent nga shërbimet emergjente,pohoi me shpresën se Mandela do të shërohet së shpejti.

"Ai kishte mençuri në përpjekje për të bashkuar vendin." tha Kemper, duke folur përpara shtëpisë Soweto ku Mandela dikur jetonte dhe që është kthyer në një muze për të festuar jetën e Mandelës.
Kemper tha se ai besonte se edhe pse Mandela ka dalë në pension në masë të madhe nga jeta publike, ai ka një ndikim moderues në drejtimin e të rinjve afrikanë të Jugut i cili mund të jetë i paduruar me ritmin e ndryshimit në vendin e tyre. Kemper tha se ai i shqetësuar nëse angazhimi për pajtimin do të jetojë më gjatë se Mandela.

Paraqitjet publike të Mandelës janë bërë gjithnjë e më të rralla, edhe pse ai e u pa të shfaqet në ceremoninë e mbylljes së Kupës së Botës në korrik 2010. Mandela gjithashtu zhvilloi një takim privat me Michelle Obama, kur Zonja e Parë amerikane udhëtoi në Afrikën e Jugut me vajzat e saj vitin e kaluar.
Mandela ka marrë qëndrim të përhershëm në shtëpinë e tij në Qunu, në rajonin jugperëndimor të Afrikës së Jugut, ku ai ishte ngritur.

KOMENTE