English

Sapuni magnetik që pastron naftën

Studiuesit në Universitetin e Bristolit në Mbretërinë e Bashkuar kanë krijuar sapunin e parë magnetike në botë, i përbërë nga hekur i tretur i pasurnë kripëra ujë. Qëllimi është për të krijuar një sapun që mund të përdoret në pastrues industriale ose në Pastrime mjedisore që mund të merren nga mjedisi.
Nëse sapuni punon, ajo mund të përdoret në situata si në 2010 derdhje të naftës Horizon Deepwater në Gjirin e Meksikës . Për të pastruar atë derdhje, kompania energjetike mbulua BP qindra e mijëra gallons e dispersants në vend. Këto dispersantë mund potencialisht të dëmtojnë mjedisin e vetë, kështu surfactant një (sapunë që janë të njohur në industri) që mund të thyejnë deri vaj dhe pastaj të merren vetë do të jetë një zbulim i madh.
"Edhe pse këto lëngje të sakta ende nuk janë të gatshëm të paraqiten në çdo produkt shtëpiak, duke provuar se sapuni magnetik mund të zhvillohet, puna e ardhshme mund të riprodhojë fenomenin e njëjtë, në lëngje më shumë komercialisht të qëndrueshme për një gamë të aplikacioneve të trajtimit të ujit për produktet industriale të pastrimit "Studiuesi i studimit Julian Eastoe, një profesor i kimisë në Universitetin e Brisol, tha në një deklaratë.

Për të krijuar një sapun magnetik, studiuesit shkrijnë hekurin në materialet surfactante të bërë nga klorure dhe jone bram (grimcat e ngarkuara), shumë të ngjashme me ato që gjenden në disa pastrues shtëpiake . Rezultati ishte një sapun i përbërë nga materiale pastrimi i rrethuar nga bërthama të vogla hekkuri.
Këto magnetike "flluska të ashpra" janë testuar më pas në një tub me një densitet të ulët organik, e cila qarkullon mbi sapun. Kur hulumtuesit kanë përdorur një magnet siper epruvetave, sapuni i pasur me hekur, mposhti si gravitetin dhe tensionin sipërfaqësor mes sipërfaqe të ujit dhe të naftës, duke treguar se sa lehtë ndahet sapuni nga përzieja e lëngjeve të tjera.

KOMENTE