English

Domatet e thara burim Hepatiti A. Alarm rreziku i shëndetit

Ekspertët e shëndetësisë po hetojnë një shpërthim të hepatitit potencialisht vdekjeprurës lidhur me domaten e tharë në diell i cili u shfaq dje si snjë rast alarmant.
Shtatë persona kanë zhvilluar simptoma të hepatitit A, që është ngjitëse dhe mund të çojë në komplikacione fatale të mëlçisë.
Katër prej tyre janë hospitalizuar nga sëmundja, por tani është qartësuar çdo gjë.

Megjithatë, zyrtarët e mbrojtjes shëndetësore kanë frikë nga mostra të kontaminuara ose ushqime të tjera që përmbajnë atë, që ende mund të jenë në shitje, ose tek rrinë nëpër dollapët e kuzhinës.
Kjo është për shkak se ata nuk janë në gjendje për të provuar ushqimin për virusin dhe nuk e di se cila markë e domates së tharë është përgjegjëse.

Agjencia qeveritare për mbrojtjen e shëndetit dhe Agjencia e Standardeve të Ushqimit janë në gadishmëri për raste të tjera pasi dy burra dhe pesë gra u sëmurën. Katër pacientët jetojnë në lindje të Anglisë, dy në Londër dhe një në jug perëndim.

Hepatiti A i tyre ishte identik me shpërthim të mëparshëm lidhur me domate të thata në diell në Holandë.
Pacientët kishin udhëturar në vende me rrisk të lartë dhe 2 prej tyre kishin ngrënë produkte me përmbajtej domate të thara.
Një hetim nga HPA e rasteve të hepatitit A prej korrikut deri në dhjetor vitin e kaluar zbuloi një total prej shtatë rastet në të cilat domatet e thara në diell ishin të implikuara.
Për shkak se disa nga tensionet gjenetike të virusit që gjendet, ndryshonte nga shpërthimi Holandë, ekspertët besojnë se domatet mund të mbajnë tensionet e ndryshme të hepatitit A.
Virusi kalon nga feçe e njeriut dhe mund të kalohet nëpërmjet ushqimit të kontaminuar ose ujë, sidomos si pasojë e higjienës së dobët gjatë përgatitjes së ushqimit.

Simptomat shfaqen rreth 28 ditë pas infektimit dhe përfshijnë dhimbje, humbje e oreksit, parehati të barkut, ethe dhe lodhje. Pacientët mund të zhvillojnë lëkurë itchy dhe verdhëz cila mund të zgjasë disa muaj.
Në rastet më të rënda, hepatitit akut A mund të zhvillohet në hepatiti A i rrufeshëm në të cilën toksina sulmojnë mëlçinë, duke pasuar me komplikacione dhe rrezik për jetën.
Rreth gjysma e këtyre pacientëve do të ketë nevojë për një transplantim të mëlçisë për të mbijetuar.
Hepatiti A është diagnostikuar me një test të gjakut, por nuk ka asnjë trajtim tjetër përveç pushim dhe lëngje me shumicë.
Duke shkruar në revistën mjekësore Eurosurveillance, Carlos Carvalho, i HPA, tha: "Një burim i vetëm ushqimi mund të jenë të kontaminuara me më shumë se një tendosje.
"Një ushqim-e shkaktuara nga shpërthimi me shtame të shumta në të paktën dy vende evropiane është i dyshuar".
Një zëdhënës për Agjencinë e Standardeve të Ushqimit tha: 'domatet e thara në diell janë duke u hetuar si një burim i mundshëm i hepatiti A. Megjithatë, asnjë burim ushqimi nuk është identifikuar përfundimisht dhe nuk ka raste të tjera relevante që janë raportuar në Britani të Madhe. "

KOMENTE