English

Anders Breivik nuk do të futet në burg

Anders Breivik i cili vrau 77 persona nuk do të dërgohet në burg, psi ai rrëfeu ngjarjen dhe pranoi autorësinë e masakrës.
Njoftimi është bërë nga gjykata norvegjeze.
Ashtu siç pritej, ata e akuzuan atë nën një paragraf në ligjin anti-terror të Norvegjisë që i referohet akteve të dhunshme për qëllim prishjen e funksioneve kyçe qeveritare ose përhapjen e frikës në popullatë.

Breivik ka pranuar për 22 sulme të korrikut, por e mohon fajin si çështje penale, duke portretizuar viktimat si "tradhtarë" që duan të përqafojnë politikat e imigracionit dhe se ai pretendon se do të rezultojë në një kolonizim Islam të Norvegjisë.
Akuzat terroriste dënohen me një dënim maksimal prej 21 vjet burg, por prokurorët po punojnë nën supozimin se Breivik është ligjërisht i çmendur dhe për këtë arsye i papërshtatshëm për burg. Megjithatë, ata thanë se ky vlerësim mund të ndryshojë gjatë gjykimit.
"Ne jemi duke e mbajtur të hapur mundësinë se mund të ketë gjëra gjatë paraqitjes së provave që mund të ndryshojnë mendimin tonë", tha Bejer Engh.
Gjykata urdhëroi vlerësimin psikiatrik të Breivik e cila është në vazhdim pas shqyrtimit fillestar, duke arritur në përfundimin se ai ishte një paranojak skizofren.

Hetuesit nuk kanë gjetur asnjë tregues që mbështesin pretendimet se Breivik i takon një lëvizje të fshehtë anti-myslimane komplot rezistence për të përmbysur qeveritë evropiane dhe t'i zëvendësojë me regjime patriotike.

KOMENTE