English

Mohamed Merah vritet pas 30 orësh përpjekje nga policia franceze

Mohamed Merah vdiq pasi u hodh nga dritarja me një armë në dorë gjatë një shkëmbim zjarri me policinë franceze e cila po mbante të rrethuar që prej dy ditësh banesën e tij.
Vërtetohet se i dyshuari i al-Qaeda-Mohammed Merah kishte vdekur pasi një armë zjarri dhe shpërthimi u dëgjua në banesë në Tuluzë.
Më herët, ministri i brendshëm francez kishte thënë se Merah donte të vdiste me armë në dorë, sesa të binte në dorë të policisë.

I dyshuari, 24-vjeçari Mohamed Merah, mburrej për vrasjen e shtatë shtetasve francezë - një rabin, tre fëmijë hebrenj dhe tre ushtarë franceze në një përpjekje për të "sjellë Francën në gjunjët e tij".
Ata besojnë se janë vrasje të frymëzuara nga motive radikale islamike në Francë në më shumë se një dekadë.
Autoritetet thanë se Merah, një qytetar francez me prejardhje algjeriane, përqafon një formë radikale të islamit dhe kishte qenë në Afganistan dhe në një bastion të Pakistanit, militant të Vaziristanit, ku ai pretendonte se janë trajnuar nga al-Qaeda.
Ministri i brendshëm i Francës ka thënë se policia ka kërkuar për ta kapur atë të gjallë.
Policia përdori avantazhet e tyre - numrat, firepower dhe presion psikologjik me shpresë se ai do të dorëzohej, ai nuk ka pasur, ujë, rrymë, gaz dhe ndoshta ushqim, që nga orët e hershme të mërkurën.
Ai filloi të luante me negociatorët e policisë - së pari duke thënë se ai do të dorëzohej në pasdite, atëherë nën mbulesën e errësirës, ​​pastaj ai ndryshoi mendje duke thëne se luante me ta.
"Ne ende e donim atë të gjallë kështu që ai mund të gjykohet dhe kështu familjet mund të mbajnë zi siç duhet," tha Ministri i Jashtëm Alain Juppe.
Ata thanë se ai ka thënë negociatorëve se vranë një rabin dhe tre fëmijët e vegjël në një shkollë çifute të hënën dhe tre ushtarëve franceze javën e kaluar për t'u hakmarrë për vdekjen e fëmijëve palestinezë dhe për të protestuar përfshirjen e ushtrisë franceze në Afganistan.
Autoritetet franceze - si të tjerët në Evropë - kanë qenë prej kohësh të shqetësuar në lidhje me "ujkun e vetmuar" nga këto lloj sulmesh radikale të tilla pasi janë të vështirë për tu gjetur.
"Ujqërit e vetmuar janë kundërshtarë të frikshëm," tha Gueant.
Ai mbrojti përpjekjet e Francës për të luftuar terrorizmin gjatë dekadës së kaluar, duke thënë se 700 njerëz janë arrestuar dhe rreth 60 "islamikët me tendenca terroriste" janë aktualisht në burgjet franceze.

"Ai dëshiron të tregojë se ai është i jashtëzakonshëm, i gjithëpushtetshëm, dhe kjo qasje mund të përfundojë si diçka tragjike," tha Christian Etelin.
Ai tha se Merah ishte përpjekur për t'u bashkuar me ushtrinë, por u refuzua. Ai tha se ishte i zhgënjyer, Merah edhe pas një varg të dënimeve për krime të vogla dhe pas përpjekjeve për të reduktuar dënimin e tij me anë të programeve të punës së dështuar.

"Ai nuk kishte keqardhje, ai shprehej se donte të vriste më shumë njerëz dhe nuk pendohej për atë që bënte.
Ai tha se i dyshuari kishte plane për të vrarë të tjerë njerëz.
Pasi shpërtheu në një përleshje me armë, duke plagosur dy policë, atëherë u vendos që të ndërhyhej mbi të.
Presidenti francez, Nicolas Sarkozy deklaroi dje se vrasësi kishte në plan të kryente krime të tjera. Ai ka theksuar gjithashtu se terrorizmi nuk do të ketë sukses të ndajë Francën, e cila është shtëpi e komuniteteve më të mëdha myslimane dhe hebraike në Evropë.
“Po e them për të gjithë kombin. Ne duhet të jemi të bashkuar. Franca mund të jetë e fortë vetëm nëse ka unitet kombëtar. Ne ua kemi borxh këtë viktimave. Ne ia kemi borxh këtë vendit tonë”, ka thënë Sakrkozi.

KOMENTE