English

Pemët lëshojnë energji elektrike. Zbulim

Pemët lëshojnë energji elektrike, thonë shkencëtarët, sidomos eukaliptos.
Shkencëtarët në Australi gjetën pemë të rrumbullakta, dhe zona ishte e mbushur me grimca të ngarkuara të joneve - si pozitive dhe negative.
Nivelet ishin dy herë më të larta në zonat e pyllëzuara se ne ato vende të hapura me bar,ku kishte pemë eukaliptos ishin edhe më të larta.

Hulumtuesit nga Queensland University of Technology nuk besojnë se jonet në vetvete janë të dëmshme për shëndetin.
Hulumtuesit kanë besuar prej kohësh se ka një lidhje në mes të pemëve dhe energjisë elektrike në atmosferë, por nuk kanë qenë në gjendje ta provojnë akoma.
Por shkencëtarët nga Queensland Universitetin e Teknologjisë kanë treguar se përqendrimet e joneve negative dhe pozitive në atmosferë ishin dy herë më të larta në zonën e pyllëzuar se në rajonet me bar.
Dr Rohan Jayaratne tha se akuzat mund të shpjegohet nga rrezatimi i gazit të radonit.
Radoni është një nga-produktet e kalbjes radioaktive të radiumit, i cili është një nxjerrje fryme e tokës, ose ai avulli që shohim ne kur del nga pjesë toke.
Pemët veprojnë si pompat, duke sjellë gazin në sipërfaqe dhe lëshimin e tij tha Dr Jayaratne.
Ai tha: "Sepse radiumi është gjetur në shkëmbinj dhe radoni është i tretshëm në ujë, dhe uji i tokës është veçanërisht i pasur në radon.
"Pemët veprojnëë si pompat e radonit, duke e çuar gazin në sipërfaqe dhe lëshimin e tij në atmosferës nëpërmjet djersës - një proces ku uji thithet nga sistemi i rrënjëve dhe zhduket në atmosferë nga gjethet.
"Kjo është veçanërisht e përhapur për pemë me rrënjë të thella të tilla si eukaliptos".
Duke shkruar në revistën Shkenca Mjedisore dhe Teknologjia ata vlerësojnë se ku ka shumë pemë ekualiptos dhe avullimi është i madh, përbën deri në 37 për qind të radonit në ajër.
Jonet e ngarkuar mund të kenë pasoja shëndetsore, edhe pse nu besohet të jenë të dëmshme.
Ai shpjegoi: "Edhe pse nuk egziston një lidhje mes grimcave ajrore dhe shëndetit të njeriut, roli i joneve është kryesisht i panjohur.
"Megjithatë, ne e dimë se rreth gjysma e grimcave që ne thithim gjatë frymëmarrjes normale janë mbajtur në sistemin tonë të frymëmarrjes dhe ajo ka treguar se grimcat e ngarkuara ishin më shumë të ngjarë që të depozitohen në mushkëri.
"Ne nuk besojmë se jonet janë të rrezikshme - rreziku vjen nga ndotësit. Nëse nuk ka grimca të rrezikshme në ajër që ti bashkëngjiten joneve, nuk ekziston rreziku i shëndetit."

KOMENTE