English

Japonia ekzekuton tre të burgosurit e parë që nga viti 2010

Raportet thanë se të burgosurit pa emër, janë varur në burgje të veçanta, dhe që të gjithë kishin qënë të dënuar për vrasje të shumta.

Japonia është një prej kombeve më të përparuara të industrializuara për mbajtjen e dënimit me vdekje. Ajo i rezervon vetëm për vrasje të shumta.

Edhe pse shumica e mbështesin dënimin me vdekje, grupet e të drejtave të njeriut thonë se vdekja është veçanërisht e ashpër.

"Sot, tre ekzekutime janë kryer," tha Ministri i Drejtësisë Toshio Ogawa. "Unë e kam kryer detyrën time si ministër i drejtësisë siç përcaktohet me ligj."

Nuk janë aktualisht më shumë se 100 njerëz në rradhën e vdekjes, duke përfshirë Shoko Asahara, organizatori i sulmeve 1995 me gaz sarin në metro Tokio. Asnjë ekzekutim u krye në vitin 2011.

Por grupet e të drejtave si Amnesty International kanë bërë thirrje që të hiqet dënimi me vdekje. Mos të vriten, por të vuajnë dënimin e tyre në qeli, për gjithë jetën e tyre.

Dhe të burgosurit asnjëherë nuk paralajmërohen për ditën e ekzekutimit, por ata shprehen se çdi ditë shëtë si e fundit për ta.

KOMENTE