English

Vajzat afgane të cilat jetojnë si djem

Për arsye ekonomike dhe sociale, shumë prindër afgane duan të kenë një djalë. Kjo preferencë ka çuar në disa prej tyre të praktikojnë traditën e gjatë të Bacha Posh - Vajzat maskuar si djem.

Kur Azita Rafhat, një ish-anëtare e parlamentit afgan, merr bijat e saj ngapër shkolla, ajo vesh njërën prej tyre krejt ndryshe.

Tre nga vajzat e saj janë të veshura me rroba të bardha dhe kokat e tyre të mbuluara me shami të bardha, por një vajzë e katërt, Mehrnoush, është e veshur në një kostum dhe kravatë. Kur ata e marrin jashtë, Mehrnoush nuk është më një vajzë, por një djalë i quajtur Mehran.

Azita Rafhat nuk ka një djalë, dhe për të mbushur hendekun dhe për të shmangur thashethemet e njerëzve për të mos pasur një djalë, ajo ka zgjedhur këtë vendim radikal. Ajo ishte shumë e thjeshtë, në sajë të një prerje flokësh dhe disa rroba djaloshare.
Ka edhe një emër për këtë traditë në Afganistan - Bacha Posh, ose maskimit vajzat si djem.
"Kur ju keni një pozicion të mirë në Afganistan dhe dilni jashtë në publik, njerëzit të shikojnë me një sy tjetër. Ata thonë se jeta juaj që të bëhet e plotë duhet të ketë një djalë", thotë ajo.

Nuk ka qenë gjithmonë një preferencë për të pasur djem në Afganistan, për arsye të ndryshme ekonomike dhe sociale.

Burri i zonjës Rahfhat, Ezatullah Rafhat, mendon se të paturit e një djali është një simbol i prestigjit dhe nderit.

"Kushdo që vjen në shtëpinë tonë thotë:" Oh, na vjen keq për ju që nuk keni një djalë". Pra, kemi menduar se do të ishte një ide e mirë për të maskuar vajzën tonë, pasi edhe ajo e pëlqente të ishte djalë. "

Azita Rafhat nuk është nënë e vetme që ka vendosur të bëjë këtë veprim maskimi.

KOMENTE