English

Gjymtimi gjenital femëror. Qepin vaginën, duke marrë një rrisk fatal

Deri në 100.000 gra në Britani kanë pësuar gjymtime gjenitale femërore pra që shkruhet me simbolin (FGM) nga mjekët në Britani të Madhe duke ofruar për të kryer procedurën e paligjshëm mbi vajzat madje dhe të moshës 10 vjeç, është raportuar në median britanike.

Hetuesit nga Sunday Times tha se ata kishin filmuar fshehurazi një mjek, mjek dentist dhe mjek alternativ të cilët ishin të gatshëm për të kryer FGM. Por mjeku dhe dentisti mohon çdo keqbërje.
I njohur si "prerje", procedura është kryer tradicionalisht për arsye kulturore në Afrikë dhe me numër të madh të emigracionit nga vendet si Sudan, Somali dhe Etiopia ajo po bëhet gjithnjë e më shumë e zakonshme në Britani të Madhe.

Praktikë, e cila përfshin heqjen kirurgjikale të organe gjenitale të jashtme dhe në disa raste qepjen e hapjes vaginale, gjë që është e paligjshme në Britani dhe mbart deri në një dënim 14-vjeçar të burg.

Procedura është e përhapur nëpër pjesë të Afrikës. Viktimat kanë marrë rrallë anestezikë dhe shpesh vuajnë dëme afatgjata dhe dhimbje.

Hulumtimet tregojnë se çdo vit më shumë se 22.000 vajza në Britani të Madhe dhe deri në 6000 në Londër janë në rrezik të procedurës potencialisht fatale.

Policia Metropolitane tha se që nga viti 2008 ajo kishte marrë 166 raporte të njerëzve të cilët kanë frikë se ata ishin në rrezik të FGM. Por deri tani asnjë nuk është dënuar për veprimin e kryre.

Gazeta shtoi se vetëm dy mjekë ishin goditur jashtë nga Këshilli i Përgjithshëm Mjekësor që nga viti 1980.

Rreth 100.000 gra në Britani të Madhe kanë pësuar gjymtim.
Modelia Waris Dirie ishte gjymtuar që fëmijë dhe është një prej të parave që kundërshton këtë.
Duke bërë thirrje për një goditje në FGM, ajo tha: "Nëse një vajzë e bardhë është abuzuar, policia vjen të thyen dhe derën. Nëse një vajzë e zezë është e gjymtuar, askush nuk kujdeset për të. Kjo është ajo që unë e quaj racizëm..".

KOMENTE