English

Armenia tërhiqet nga Eurovizion 2012

Organizatorët e konkursit Eurovizion të këngës thonë se Armenia ka tërhequr nga prezantimin e saj 2012 në Baku në mes të tensioneve të reja me Azerbajxhanin e saj të vjetër.

Bashkimi i Transmetuesve Europianë (EBU), tha se ishte " zhgënjyer me të vërtetë "me vendimin e Televizionit Publik armen.

Azerbaijani dhe forcat armene luftuan një luftë mbi rajonin e diskutueshëm të Nagorno-Karabak në vitet 1990 që la të paktën 25,000 të vdekur.
Një armëpushim u nënshkrua në vitin 1994, por nuk ka marrëveshje të përhershme paqe.
Ka qenë edhe tensioni i brendshëm në Azerbajxhan, ku forcat e sigurisë kanë përdorur forcën për të prishur një tubim opozitar në rrethin verior të Quba të premten.

Disa njerëz u plagosën në Quba. Televizioni armen Publik ka akuzuar Presidentin e Azerbaixhanit Ilham Alijev për të bërë vërejtje armiqësore në ditët e fundit.

"Përkundër faktit se autoritetet e Azerbajxhanit kanë dhënë garanci të sigurisë për të gjitha vendet pjesëmarrëse, disa ditë më parë presidenti i Azerbajxhanit bëri një deklaratë që armiku numër një për Azerbajxhanin ishin armenët," tha TV në një deklaratë të cituar nga agjencia AFP e lajmeve.

Muajin e kaluar, një grup i këngëtarëve pop armene nisën një fushatë të bojkotit të Eurovizion, duke thënë: "Ne refuzojmë të paraqitemi në një vend që është i njohur edhe për vrasjet masive dhe masakrave ndaj armenëve, në një vend ku ndjenjat anti-armene kanë qenë në nivel të politikës shtetërore.

"Nuk ka logjikë që të dërgojmë një pjesëmarrës në një vend ku ai konsiderohet si armik".

KOMENTE