English

Tomislav Nikolic fiton zgjedhjet presidenciale në Serbi

Veterani nacionalist Tomislav Nikolic ka fituar ndaj kundërshtarit të tij Boris Tadiç në zgjedhjet presidenciale të Serbisë.

Rezultatet zyrtare dalin sot poe mësohet se, Boris Tadiç ta ketë uruar Nikolic për fitoren duke e cilësuar atë të drejtë dhe të merituar.

"Unë e përgëzoj atë [Nikolic] për fitoren, ishte një fitore e drejtë dhe e mirë dhe unë i uroj atij fat," tha Tadiç, një udhëheqës pro-perëndimor në pushtet që nga viti 2004 i cili është kredituar nga përkrahësit me të fortë duke i dhënë fund izolimit të Serbisë dhe përafrimin e vendit me Bashkimin Evropian.

Qendra e Serbisë për Zgjedhje të Lira dhe Demokraci, një grup i pavarur zgjedhor, tha se Nikoliç kishte fituar 49.7 përqind të votave, ndërsa Tadiç mori 47 përqind. Pjesëmarrja ishte rreth 47 për qind, sipas zyrtarëve.

Duke iu drejtuar mbështetësve në Beograd, Nikoliç tha: "Kjo është lartësia e karrierës sime politike dhe dita më e lumtur në jetën time."

Një nacionalist i patundur i cili dikur shërbeu në qeverinë e liderit të kohës së luftës të Serbisë Sllobodan Millosheviç, Nikolic ka zbutur kundërshtimin e tij ndaj integrimit evropian në vitet e fundit dhe tha se vendi "nuk do të devijojë nga rruga evropiane".

"Dëshiroj t'u siguroj se Serbia mund të jetë një vend modern, shtet normal," tha ai.

Por Nikolic tha se ai nuk do të braktisë serbët në Kosovë, me shumicë shqiptare provincën e ndarë që shpalli pavarësinë nga Beogradi në vitin 2008, duke sugjeruar se ai mund të marrë një linjë më shumë se qeveria e Tadiçit, e cila hapi negociatat me Prishtinën, që Bashkimi Evropian i kishte bërë një kusht për statusin e anëtarësimit.

KOMENTE