English

Peshku Ton me mbetje radioaktive

Nëse muskujt tuaj fillojnë të enjten pas ngrënies së peshkut Ton, arsyea tashmë dihet pse?

Studiuesit nga Stony Brook University në New York kanë zbuluar gjurmë të mëdha të mbetjeve radioaktive në peshkun bluefin tuna si pasojë e shpërthimit të Fukushimas në Japoni vitin e kaluar.
Peshku ka udhëtuar 6000 milje përmes Paqësorit dhe është kapur në brigjet e SHBA-së.
Kjo është hera e parë që një peshk i tillë dhe në këtë distancë të kapet i kontaminuar pasi metabolizmi i tyre ka aftësi që të hedhë këtë radioaktivitet jashte trupit të tyre.

Kjo tregon se mbetjet radiaktive ishin tepër të larta gjë që duhet patur kujdes pasi mund të ketë shifra në rritje edhe të njerëzve të sëmurë, që shkak kanë ngrënien e peshkut.

Pesë muaj pas katastrofës Fukushima, Fisher dhe ekipi i tij vendosi për të provuar peshkun ton të kuq të Paqësorit, që pillet në brigjet e Japonisë dhe noton në lindje në Kaliforni dhe Meksikë.

Për habinë e tyre, mostrat e indeve nga i gjithë Ton i kapur në brigjet San Diego, përmbante nivelin e dy substancave radioaktive: cezium134 dhe cezium 137 - që ishin më të larta se në kapjet e mëparshme.

Rezultatet janë të qarta. Fukushima ishte burimi, "tha Ken Buesseler i Institucionit Woods Hole Oceanographic.

Ton i kapur në brigjet e Kalifornisë janë kontaminuar me materiale radioaktive nga meltdown Fukushima i marsit të vitit të kaluar.
Kur një tërmet dhe cunami goditi Japoninë, ata mposhtën mbrojtjen e centralit Dai-Ichi të energjisë, duke çuar në katastrofën e rëndë bërthamore të Çernobilit.
Sasi të rrezikshme të materialit radioaktiv u kryen përmes erës nga impianti, i cili është vetëm 30 kilometra nga Oqeanin Paqësor.
Kur këto substanca, siç janë izotope cezium-134-137 dhe cezium - pasi hyjnë në ujë, ata gjithashtu hynë në zinxhirin ushqimor dhe ne jetesëne e peshkut të tilla si ton.
Cezium radioaktiv ka qëndruar në sistemin e peshkut ton edhe pas një viti më vonë, edhe pas udhëtimi 6000 milje nëpër oqean, tregon se sa izotopet u liruan nga kolapsi.
Ndërsa shkencëtarët thonë se peshku është aktualisht i sigurt për të ngrënë, shumë nga efektet e radioaktivitetit në trupin e njeriut janë ende të panjohur.

KOMENTE