English

AIDS i ri i Amerikës. Kujdesni nga sëmundja Chagas

Pak e njohur por tepër e rrezikshme sëmundja e shkaktuar nga insektet të cilat pickojnë trupin e njeriut dhe që e infektojnë atë me sëmundje nga më të ndryshmet përfshirë dhe ato vdekjeprurëset.

Sëmundja parazitare quhet sëmundje Chagas dhe ka ngjashmëri në përhapjen e hershme të HIV, sipas një studimi të ri.
E ngjashëm me SIDA, Chagas është e vështirë për të zbuluar dhe mund të duhet vite që simptomat të shfaqen, sipas ekspertëve të shkrimit në revistën PLOS Neglizhenca e Sëmundjeve Tropikale.

Rreth 10 milionë njerëz në mbarë botën janë të infektuar me këtë sëmundje, në Bolivi, Meksikë, Kolumbi dhe Amerikën Qendrore, si dhe afërsisht 30,000 njerëz në SHBA, raportoi New York Times.

Chagas transmetohet zakonisht nga pickimi që bëjnë insektet të quajtur Triatome të cilat lëshojnë në gjakun e viktimës një parazit të quajtur Trypanosoma.

Chagas zakonisht prek njerëzit në zonat e goditura nga varfëria dhe shumica e rasteve janë gjetur në SHBA te emigrantët.
Në qoftë se kapet në fillim, sëmundja mund të parandalohet me një trajtim intensiv 3-mujor me mjekime.
Megjithatë, për shkak të periudhës së gjatë të inkubacionit dhe mjekimit të kushtueshëm, Chagas është lënë shpesh e pa trajtuar.

Charles Darwin mund të jetë infektuar nga kjo sëmundje pasi ai udhëtoi rreth globit mbi Beagle HMS në të 20-tat e tij.

Përhapja e rrezikshme e Sëmundjeve Chagas
Specie përfshin Triatomids - Beetles të zi pa krahë rreth 20mm të gjatë e njohur zakonisht si "'kissing bugs". Është e afërt me mizën Cece që, gjendet në Afrikë, e cila përhapi sëmundjen e fjeturku viktimë ishte truri.

Ashtu si SIDA, sëmundja është e vështirë për tu zbuluar dhe ka një periudhë të gjatë shfaqjeje.
Ajo përhapet lehtësisht përmes transfuzionit të gjakut dhe nga nëna tek fëmija.
Përafërsisht një e katërta e viktimave që kapen nga sëmundja kanë zemër e zmadhuar apo zorrët që mund të plasin duke shkaktuar vdekjen e papritur.
Rreth 10 milionë njerëz në mbarë botën janë të infektuar, duke përfshirë 30.000 njerëz në SHBA
Chagas është konsideruar si një prej infeksioneve parazitare të neglizhuara, një grup prej pesë sëmundjeve parazitare që kanë qenë në shënjestër nga CDC për veprime të shëndetit publik.
Është vlerësuar se në vitin 2008 sëmundja Chagas vrau më shumë se 10.000 njerëz.

KOMENTE