English

Kina prodhon gazin metan nga plehu i pulave

Pulat na japin vezët të cilat janë mjaft të rëndësishme për organizmin, duke i bërë pulat krenare për atë që japin.
Por tani pulat japin dhe diçka tjetër të rëndësishme, jashtëqitjet e tyre. Përse na shëbejnë?

Në Kinë pulari të mëdhaja gjigante prodhojnë pothuajse gjysmë miliardë vezë çdo vit.

Vezët janë të paketuara në fermën Deqingyuan dhe pastaj dërgohen në supermarkete në të gjithë kryeqytetin, ku ferma siguron 70 për qind e furnizimeve të Pekinit.

Por, vezët nuk janë produkt i vetëm që këto pula japin.
Çdo ditë ato gjenerojnë 212 ton pleh pule, i cili lëshon një një erë të keqe të shfrenuar.

Në vend që këto mbeturina të hidhen, kjo fermë e sheh atë si një mundësi.
Plehu i pulave bie mbi një shirit transportieri, që shkon direkt në një fabrikë të përpunimit.

Gazi metan nxirret nga plehu dhe përdoret për të gjeneruar energji elektrike, e cila është shitur në rrjetin kombëtar. Plehrat e mbetur kthehen pastaj në pleh.
Zëvendës-presidenti i kompanisë Pan Wenzhi thotë se projekte si ky janë jashtëzakonisht të rëndësishme.

"Ne jemi një vend në zhvillim, por qymyri tonë dhe gazi do të kandidojnë në dekadat e ardhshme," tha ai. "Është shumë e rëndësishme për Kinën për të shfrytëzuar burime të reja të energjisë."
Duke gjeneruar bio-gaz, ferma është pjesë e kërkimit të Kinës për një projekt më të qëndrueshme për zhvillimin e saj ekonomik.

Kompania po planifikon të hapë disa fabrika të tjera në pjesë të ndryshme të Kinës.
Si konsumatori më i madh në botë i energjisë dhe emitter e gazrave serë, Pekini do të luajë një rol kritik nëse ngrohja globale do të adresohet në mënyrë efektive.

Kina mbështetet në qymyrin në rreth 70 për qind e furnizimeve të saj të energjisë, në mënyrë për të mbajtur ritmin e saj të bumit ekonomik.

Por deri tani Kina ka dhe një ndotje të lartë mjedisore që ka sjellë dhe shqetësimin e vendasve pasi nuk janë të sigurt për të ardhmen e fëmijëve të tyre. Por tani për tani autoritetet kanë prioritet ekonomin.

KOMENTE