English

Pastë dhëmbësh me alga deti ndalon prishjen e dhëmbëve

Shtimi enzimave nga mikrobet e algave të detit në pastën e dhëmbëve dhe gargarë mund të ofrojë mbrojtje më të mirë kundër prishjes së dhëmbëve, thotë një ekip shkencëtarësh në Mbretërinë e Bashkuar.

Studiuesit në Universitetin e Newcastle kanë studiuar Bacillus licheniformis nëse ai mund të pastrojë lëvoren e anijes.

Por tani shkencëtarët besojnë se mund të pastrojë zonën midis dhëmbëve ku dhe kirjohen pllakat apo gurëzat siç i quajmë.

Testet laboratorike, sugjerojnë se këto enzima i shkatërrojnë këto pllaka që prishin dhëmbët.

Dr Nick Jakubovics, i shkollës së universitetit të shkencave dentare, tha: "Pllaka mbi dhëmbët tuaj është e përbërë nga baktere të cilat bashkohen së bashku për të kolonizuar një zonë në një orvatje për të nxitur ndonjë nga konkurrentët të mundshme.

"Pasta tradicionale përmban bakteret - por që nuk është gjithmonë efektive ndaj dhe shumë njerëz edhe pse kujdesen për dhëmbët përsëri kanë probleme me kavitetin.

KOMENTE