English

Policia kontroll në shtëpinë e Nicolas Sarkozy

Policia ka kryer kërkime në shtëpi dhe zyrat e ish presidentit francez Sarkozy, si pjesë e një hetimi të financimit të fushatës.

Një firmë ligjore në të cilën Sarkozi zotëron aksione u kontrollua gjithashtu, thonë raportet.

Hetimi ka të bëjë me akuzat se fushata presidenciale e 2007 e Sarkozisë ka pranuar donacione të paligjshme nga gruaja më e pasur Francës, Liliane Bettencourt.

Sarkozi ka mohuar më parë të gjitha keqbërjet.

Ai është aktualisht në Kanada me familjen e tij, avokati i tij, ka thënë avokati i tij Thierry Herzog, agjencisë së lajmeve AFP.

Në zgjedhjet presidenciale në maj, Sarkozy ka humbur përballë socialistit dhe sfidantit të tij Fransoa Hollande, dhe imuniteti i tij presidencial nga ndjekja penale ka përfunduar më 16 qershor.

Dhjetëra mijëra euro janë kanalizuar gjoja për të bërë fushatë Sarkozy nga zyra Bettencourt-së.


Nikolas Sarkozi humbi mantelin e imunitetit presidencial më 16 qershor dhe brenda një muaji shtëpia e tij dhe zyrat kanë qenë të sulmuar, me sa duket pa paralajmërim.

Ne nuk e dimë se çfarë ishte marrë, por duket qartë se në bazë të dëshmive të mbledhura nga dëshmitarët, njësia e krimeve financiare është në kërkim të një "arme duhani". Sarkozi ka mohuar me forcë nuk do të gjejnë asgjë. Por atëherë kështu bëri dhe me paraardhësin e tij!
Kontributet Individuale të fushatës në Francë janë të kufizuara deri në 4600 euro.

"Këto bastisje do të provojnë se janë të kota tha Herzog në një deklaratë.

Një gjyqtar hetues po shqyrton pretendimet se stafi që vepron për të trashëgimtaren e L'Oreal Liliane Bettencourt, dha 150.000 euro para në dorë për të ndihmuar Sarkozy gjatë vitit 2007 në përpjekjen e tij për t'u bërë president.

Ish - Kontabilisti i Bettencourt-së, Claire Thibout, pretendon se thesarit Eric Woerth - ishte mbledhësi i parave për fushatën i cili më vonë u bë ministër buxhetit.

Përveç kësaj, ka shumë dëshmitarë të tjerë që pretendojnë se gjatë fushatës së vitit 2007, Sarkozi bëri disa vizita private në shtëpinë Bettencourt-së.

Por Herzog ka thënë se ditari i detajuar i Sarkozisë, që nga koha që ai ishte ministër i brendshëm dhe i shoqëruar kudo nga oficerët e policisë, do të provojë se pretendimet e tij që ndjekin këto takime ishin "materialisht të pamundura".

Eric Woerth tashmë është nën hetim penal.

Ish presidenti i ka dënuar akuzat duke i quajtur si "gënjeshtra dhe shpifje".

KOMENTE