English

Rinis gjyqi ndaj Ratko Mlladiç

Gjyqi për krimet e luftes ndaj ish-shefit të ushtrisë Ratko Mlladiç është gati për të dëgjuar dëshmitarin e saj të parë, i cili mbijetoi një ekzekutimi masiv në vitin 1992.

Elvedin Pashiç do të përshkruajë sulmin nga forcat serbe në fshatin Grabovica të Bosnjës, ku rreth 150 njerëz u vranë, thanë prokurorët.

Gjenerali Mlladiç ka mohuar 11 akuza për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit që datojnë gjatë Luftës së Bosnjës 1992-95.

Gjyqi u ndërpre në maj për shkak të "parregullsive" nga prokuroria.

Gjykata e krimeve të luftës të OKB-për ish-Jugosllavinë në Hagë tha se pezullimi ishte rezultat i një gabimi në zbulimin e dokumenteve në mbrojtje.

Gjenerali Mlladiç, tani 70 vjeç, është i fundit prej figurave kryesore të kërkuar për krime lufte gjatë Luftës së Bosnjës.

Në arrati për 16 vjet para arrestimit të tij, Gjeneral Mlladiç ka refuzuar të hyjë në një lutje.

Disa nga të afërmit e viktimave dhe të mbijetuarit e luftës kanë shprehur shqetësimin se në qoftë se gjyqi merr shumë kohë, Gjenerali Ratko Mlladiç, i cili ka vuajtur nga probleme të zemrës, do të vdesi para se vendimi të jepet.

Z. Pashiç do të "përshkruajë shkatërrimin dhe dëmtimin e pronës së banimit, sulmet ndaj fshatrave dhe persekutimin e jo-serbëve", thanë prokurorët në një listë të dëshmitarëve para gjykatës.

Ata thanë se dëshmitari i tyre, një boshnjak mysliman, i cili ishte një adoleshent në atë kohë, do të kujtojë se si u nda nga njerëzit e tjerë në familjen e tij dhe më vonë "i ka mbijetuar ekzekutimit të rreth 150 njerëzve në nëntor 1992 në fshatin Grabovica" .

KOMENTE