English

7 strategji për t'u ndier i ngopur dhe të humbni në peshë

Kohët e fundit, shkencëtarët e Universitetit Cornell kërkuan te një grup njerëzish përgjigjen e një pyetjeje të thjeshtë: "Si e dini, kur ju doni të hani darkë?"

Përgjigja mund të duket e qartë. Por a ka ndonjë që të shtyjë pjatën kur ndihet i ngopur, E pra, gjëja më e keqe që njerëzit bëjnë, asnjë nuk e shtyn pjatën.

Sipas shkencëtarëve, njerëzit të cilët janë mbipeshë mbështeten më shumë në atë që është e njohur, në sugjerimet e jashtme. Për shembull, djemtë janë të prirur që të lenë ca ekstra kalori kur:

1. Pjatat e tyre janë të pastra.
2. Gjithkush tjetër në grupin e tyre ka mbaruar.
3. Emisioni televiziv që janë duke parë është i gjatë.

Për fat të keq, këto sugjerime nuk kanë të bëjnë aspak me atë se si ata ndjehen fizikisht. "Truri i njerëzve është shpesh jashtë kontaktit me trupat e tyre", thotë Peter C. Herman, Ph.D. në Universitetin e Torontos ekspert për kontrollin e oreksit. "Dhe kur të hahet bëhet i pamend, duke ngrën tepër bëhet rutinë."

Lojtari kyç në të gjithë këtë duhet të jetë një rajon i trurit i quajtur LPA (left posterior amygdala). Kjo zonë monitoron vëllimin e ushqimit në barkun tuaj gjatë një vakti. Plotësoni zorrët tuaja në një nivel të rehatshme, dhe LPA i tregon trurit tuaj të heqë pirunin apo lugën. "Shumë njerëz konsumojnë kalori më shpejt se trupat e tyre ," Stop! "Shpjegon Herman. "Kështu që ata shikojnë sugjerues të jashtëm për të udhëzuar konsumin e tyre."

Në fund të fundit është kjo: Për të tkurrur zorrën tuaj, ju duhet të filloni të dëgjoni atë. Interneti ka shumë ekspertë të lartë që ju ndihmojnë të mësoni si të bëni veproni.

Megjithatë përdorni këto strategji:

1. uluni për të ngrënë
2. fikeni televizorin kur hani
3. përtypuni ngadalë duke e kaluar poshtë dhe shijojeni
4. mbushuni me frymë pas disa momenteve ngrënie
5. mos e ndani ushqimin tuaj
6. mbani një ditar të ushqimit
7. mos i besoni një "menu e shëndetshme"

KOMENTE