English

Shkëputet një masë e madhe akulli, 2 fishi i Manhatanit

Petermann Glacier në pjesën veriore të Grenlandës ka lëshuar një ajsberg dy herë përmasat e Manhattan, thonë shkencëtarët thonë.

Pamje nga një satelit i NASA tregojnë ishullin e thyer si një gjuhë, të akullit që shtrihet në fund të akullnajës.

Në vitin 2010 një ishull akulli me një sipërfaqe 250 km katrorë u nda nga e njëjta akullnajë.

Akullnajat lëshojnë icebergs zakonisht, por copëtimet e ndryshme në akullnajë në Petermann në vitet e fundit ka befasuar shumë ekspertë.

"Kjo nuk është një kolaps, por ajo sigurisht që është një ngjarje e rëndësishme," tha Eric Rignot nga NASA në një deklaratë.

Disa vëzhgues të tjerë kanë shkuar më tej. "Është dramatike. Është shqetësuese," tha Andreas Muenchow nga Universiteti i Delawarepër për Associated Press.

"Ne kemi të dhëna për 150 vjet dhe ne shohim ndryshime që nuk i kemi parë më parë", ka shtuar z Muenchow.

Megjithatë, "kjo pjellje" nuk pritet të ketë një ndikim mbi nivelin e detit edhe pse masa e akullit ishte tashmë lundrues.

Aisbergët nga akullnaja Petermann nganjëherë arrijnë në bregdetin Newfoundland në Kanada, duke paraqitur një rrezik për anijet sipas Shërbimit kanadez Ice.

Shkencëtarët kanë ngritur edhe shqetësime në vitet e fundit në lidhje me Grenlandën, duke thënë se ai është holluar për shkak të temperaturave të ngrohta.

KOMENTE