English

Skandal i Bankës britanike Standard Chartered

Banka Britanike, Standard Chartered, është akuzuar nga një rregullator në New York, se ka kryer transaksione të paligjshme me Iranin.

Shtetit i Nju Jorkut Departamenti i Shërbimeve Financiare, tha se banka ka pastruar më shumë250bn dollarë për gati një dekadë.

Irani është objekt i sanksioneve ekonomike të SHBA-së.

Cilat janë akuzat dhe pse Standard Chartered ka shkelur ligjin?

Kush është në Standard Chartered?

Banka Chartered u themelua nga Royal Karta dhe u hap në Bombei, Kalkuta dhe Shangai në vitin 1858, para se të zgjerohej në Hong Kong.

Banka siç e dimë u formua në vitin 1969 nëpërmjet bashkimit të Bankës standard British të Afrikës së Jugut dhe Banka Chartered e Indisë, Australi dhe Kinë.

Pavarësisht nga lidhjet e saj historike të Azisë, Standard Chartered është me seli në Londër dhe është i rregulluar nga Autoriteti i Shërbimeve Financiare në Mbretërinë e Bashkuar.

Banka bërë një fitim para taksave prej 6.8bn dollarë në vitin 2011, dy të tretat e të cilave vijnë nga Azia.

Banka ka funksionuar në Nju Jork që nga viti 1976. Zyra e Nju Jorkut hap rreth 190bn dollarë në ditë për klientët e saj ndërkombëtare.

Departamenti i Shërbimeve Financiare të Nju Jorkut është një organizatë relativisht e re - formuar në tetor 2011 duke transferuar disa funksione kyçe të Departamentit të Bankësa Shtetërore të Nju Jorkut dhe Departamentit të Sigurimeve të New York.

Rregullatori mbikëqyr 4,400 institucioneve, me asete prej rreth 6.2tn. dollarë.
Misioni i saj: "Reformimi i rregullimit të shërbimeve financiare në Nju Jork për të mbajtur ritmin me evolucion të shpejtë dhe dinamik të këtyre industrive, për të mbrojtur kundër krizës financiare dhe për të mbrojtur konsumatorët dhe tregjet nga mashtrimi."

Benjamin Lawsky, shefi i stafit të guvernatorit të shtetit të New Jorkut Andrew Cuomo, u konfirmua në maj 2011 si Superintendent i parë i shtetit të Shërbimeve Financiare.
Në thelb, Departamentit i Shtetit të Shërbimeve Financiare (DSHP) thotë se Standard Chartered kaloi pjesën më të mirë të 10 viteve, nga 2001 deri në vitin 2010, duke fshehur miliarda marrëveshje iraniane financiare.

Transaksionet në dollarë kanë origjinën dhe përfundojnë në bankat evropiane në Britani të Madhe dhe Lindjen e Mesme, dhe janë pastruar përmes degës së saj të re Nju Jork, thotë ankesa.

Nën regjimin e sanksioneve, deri në vitin 2008, bankat në SHBA, në disa rrethana lejuan të ashtuquajturat U-kthim me institucionet financiare të Iranit.

U-ana e parave transaksionet është lëvizur për klientët e Iranit në mesin e bankave jo iraniane të huaja si në Britani dhe në Lindjen e Mesme dhe pastruar përmes SHBA, por që as filloi e as mbaroi në Iran.

Nëse bankat nuk kanë informata të mjaftueshme, ata janë dashurtë ngrijnë pasuritë.

"Deri në vitin 2008 ishte e qartë se me sistem e tel-transferimit të kontrollit ishte abuzuar",.

Standard Chartered është thënë se kanë bërë miliona në pagesat për ato 60.000 transaksioneve të fshehta për "institucionet financiare të Iranit".

SWIFT është skemë pagese ndërkombëtar. Kur njerëzit e zakonshëm kanë për të bërë transferta të parave përtej kufijve, ata shpesh kanë nevojë për një numër të SWIFT ose BIC të bankës së tyre.

Banka është akuzuar për falsifikim ne drejtimet SWIFT të pagesës teli duke nxjerrë mesazhin e të dhënave të padëshiruara që tregon se klientët ishin iranianë,por duke i zëvendësuar me shënime të rreme.

Standard Chartered ka hedhur poshtë me vendosmëri pretendimet amerikane, se ka kryer me Iranin transaksione të fshehta me vlerë 250bn dollarë.

Në një deklaratë thuhet se urdhëri i lëshuar nga Departamenti i sherbimeve financiare (DSHP) të shtetit të Nju Jorkut nuk paraqesin një tablo të plotë dhe të saktë të fakteve.

KOMENTE