English

Gjermania akuzon 4 persona për thyerje të embargos me Iranin

Katër burra janë arrestuar në Gjermani nën dyshimin për furnizimin e Iranit në mënyrë të paligjshme me pjesët e nevojshme për të ndërtuar një reaktor bërthamor.

Të dyshuarit janë mbajtur pas kërkimeve të shtëpive dhe të biznesit në Hamburg, Oldenburg dhe Vajmari.

Ata janë akuzuar për përdorimin e kompanive në Turqi dhe Azerbajxhan për furnizimin me pjesë, duke bërë marrëveshje me vlerë miliona euro.

Gjermania ka një embargo mbi tregëtinë bërthamore me Iranin.

Shumë vende perëndimore kanë shqetësime në lidhje me programin bërthamor të Iranit, por Irani këmbëngul se kjo është për qëllime paqësore.

Teherani është duke ndërtuar një reaktor me ujë të rëndë pranë qytetit qendror të Arak.

Një think-tank nga SHBA-ja ka thënë se Irani synon të ketë reaktorin dhe drejtimin në vitin e ardhshëm, por data e fillimit mund të vonohet nga një paaftësi për të marrë pjesë në drejtimin e specializuar.

KOMENTE